Informace o kvalifikační práci Vliv módních redukčních diet a úroveň znalostí racionální výživy na stravování studentek střední zdravotnické školy a studentek zdravotně sociální fakulty JU.
- Pro tuto VŠKP nejsou definovány žádné údaje, u kterých by bylo požadováno jejich vyplnění.
Hlavní téma
Vliv módních redukčních diet a úroveň znalostí racionální výživy na stravování studentek střední zdravotnické školy a studentek zdravotně sociální fakulty JU.
Hlavní téma v angličtině
The influence of fashionable reducing diets and the knowledge level of rational nutrition on the nourishment of students of Medical Secondary School and students of Medical-Social Faculty of South-Bohemian University.
Název dle studenta
Vliv módních redukčních diet a úroveň znalostí racionální výživy na stravování studentek střední zdravotnické školy a studentek zdravotně sociální fakulty JU.
Tato bakalářská práce shrnuje základní informace o nejpopulárnějších módních redukčních dietách a o problematice zdravé výživy.
Teoretická část práce je zaměřena především na nejznámější módní diety a jejich nedostatky. Popisuje nejznámější a nejrozšířenější druhy těchto populárních diet. Jako je např. dělená strava, Atkinsova dieta nebo dieta podle krevních skupin. S tím souvisí i další kapitola, která se týká psychických důsledků, které mohou způsobit tyto diety. V práci jsou zároveň stručně popsány základní informace o mentální anorexii, mentální bulimii ale i o méně známé ortorexii, bigorexii a drunkorexii.
Dále jsou zde popsány zásady zdravé výživy společně s pyramidou výživy, pohybovou aktivitou a pitným režimem. V závěru teoretické části je stručně nastíněna problematika obezity, která je v dnešní době velkým problémem.
V praktické části jsou prezentovány výsledky, které vzešly z mého průzkumu. Výzkumná část byla realizována pomocí anonymních dotazníků pro dvě skupiny studentek. Střední zdravotnické školy a Zdravotně sociální fakulty Jihočeské univerzity. Tyto dotazníky se zaměřují na průměrné hodnoty Body Mass Indexu (BMI) u obou skupin a jejich následné porovnání. Výzkum dokládá, že obě pozorované skupiny mají průměrné hodnoty BMI téměř totožné.
Celkové výsledky výzkumu dokazují, že informovanost studentek střední školy o racionální výživě, je velice nízká oproti studentkám vysoké školy. Myslím si, že by tedy bylo vhodné zavést větší propagaci racionální výživy a zásad zdravého stravování na střední školy.
Anotace v angličtině
This diploma paper sums up basic information about the most popular lowering diets and about the aspect of healthy nutrition.
The theoretical part of the paper focuses primarily of the best-known fashionable diets and their drawbacks. It describes the most widely known and most widespread types of these diets, including, for instance, a divided diet, Atkinson’s diet or diet according to a blood group. It is related to another chapter that deals with mental consequences that might be caused by such diets. The paper also lists briefly basic information not only about mental anorexia, mental bulimia but also about orthorexia, bigorexia and drunkorexia that are less known.
The paper also describes the principles of healthy nutrition, together with nutrition pyramid, physical activities and drinking regime. The conclusion of the theoretical part briefly deals with the issues of obesity, which is a major problem nowadays.
The practical part presents the results of my research. The research part was realized by using anonymous questionnaires for two groups of students at the Secondary Medical School and the Faculty of Health and Social Studies of the University of South Bohemia. These questionnaires focus on the average Body Mass Index (BMI) values in both groups and their subsequent comparison. The research shows that both of the studied groups have almost identical average BMI values.
Overall results of the research show that the secondary school students’ awareness of rational nutrition is very low as compared to the university students. I think it would be advisable to promote rational nutrition and the principles of healthy eating to a greater extent at secondary schools.
Klíčová slova
BMI - body mass index
Dieta
Mentální anorexie
Mentální bulimie
Obezita
Racionální výživa
Výživová pyramida
Klíčová slova v angličtině
BMI - body mass index
Diet
Mental anorexia
Mental bulimia
Obesity
Rational nutrition
Nutrition pyramid
Rozsah průvodní práce
77
Jazyk
CZ
Anotace
Tato bakalářská práce shrnuje základní informace o nejpopulárnějších módních redukčních dietách a o problematice zdravé výživy.
Teoretická část práce je zaměřena především na nejznámější módní diety a jejich nedostatky. Popisuje nejznámější a nejrozšířenější druhy těchto populárních diet. Jako je např. dělená strava, Atkinsova dieta nebo dieta podle krevních skupin. S tím souvisí i další kapitola, která se týká psychických důsledků, které mohou způsobit tyto diety. V práci jsou zároveň stručně popsány základní informace o mentální anorexii, mentální bulimii ale i o méně známé ortorexii, bigorexii a drunkorexii.
Dále jsou zde popsány zásady zdravé výživy společně s pyramidou výživy, pohybovou aktivitou a pitným režimem. V závěru teoretické části je stručně nastíněna problematika obezity, která je v dnešní době velkým problémem.
V praktické části jsou prezentovány výsledky, které vzešly z mého průzkumu. Výzkumná část byla realizována pomocí anonymních dotazníků pro dvě skupiny studentek. Střední zdravotnické školy a Zdravotně sociální fakulty Jihočeské univerzity. Tyto dotazníky se zaměřují na průměrné hodnoty Body Mass Indexu (BMI) u obou skupin a jejich následné porovnání. Výzkum dokládá, že obě pozorované skupiny mají průměrné hodnoty BMI téměř totožné.
Celkové výsledky výzkumu dokazují, že informovanost studentek střední školy o racionální výživě, je velice nízká oproti studentkám vysoké školy. Myslím si, že by tedy bylo vhodné zavést větší propagaci racionální výživy a zásad zdravého stravování na střední školy.
Anotace v angličtině
This diploma paper sums up basic information about the most popular lowering diets and about the aspect of healthy nutrition.
The theoretical part of the paper focuses primarily of the best-known fashionable diets and their drawbacks. It describes the most widely known and most widespread types of these diets, including, for instance, a divided diet, Atkinson’s diet or diet according to a blood group. It is related to another chapter that deals with mental consequences that might be caused by such diets. The paper also lists briefly basic information not only about mental anorexia, mental bulimia but also about orthorexia, bigorexia and drunkorexia that are less known.
The paper also describes the principles of healthy nutrition, together with nutrition pyramid, physical activities and drinking regime. The conclusion of the theoretical part briefly deals with the issues of obesity, which is a major problem nowadays.
The practical part presents the results of my research. The research part was realized by using anonymous questionnaires for two groups of students at the Secondary Medical School and the Faculty of Health and Social Studies of the University of South Bohemia. These questionnaires focus on the average Body Mass Index (BMI) values in both groups and their subsequent comparison. The research shows that both of the studied groups have almost identical average BMI values.
Overall results of the research show that the secondary school students’ awareness of rational nutrition is very low as compared to the university students. I think it would be advisable to promote rational nutrition and the principles of healthy eating to a greater extent at secondary schools.
Klíčová slova
BMI - body mass index
Dieta
Mentální anorexie
Mentální bulimie
Obezita
Racionální výživa
Výživová pyramida
Klíčová slova v angličtině
BMI - body mass index
Diet
Mental anorexia
Mental bulimia
Obesity
Rational nutrition
Nutrition pyramid
Zásady pro vypracování
Současný stav dané problematiky:
V současné době je výživa velice diskutované téma s ohledem na rozvíjející se riziko nadváhy a obezity. S tím souvisí i zvyšující se zájem studentek o módní diety.
Cíl práce:
Vyhodnocení úrovně znalostí racionální výživy a porovnání hodnot BMI dvou
skupin studentek střední zdravotnické školy a studentek zdravotně sociální fakulty Jihočeské univerzity.
Hypotézy:
Hypotéza 1:Studentky ZSF JU stravující se dle zásad racionální výživy jsou více informované o různých typech módních redukčních diet, než studentky střední zdravotnické školy.
Hypotéza 2:Studentky střední zdravotnické školy mají vyšší hodnoty BMI, než studentky ZSF JU, z důvodu experimentování s různými typy módních redukčních diet.
Popis metodiky:
Anonymní, kvantitativní výzkum na dvou souborech.
Využití v praxi:
Může sloužit pro další výzkum problematiky. Výsledky práce budou poskytnuty střední zdravotnické škole.
Zásady pro vypracování
Současný stav dané problematiky:
V současné době je výživa velice diskutované téma s ohledem na rozvíjející se riziko nadváhy a obezity. S tím souvisí i zvyšující se zájem studentek o módní diety.
Cíl práce:
Vyhodnocení úrovně znalostí racionální výživy a porovnání hodnot BMI dvou
skupin studentek střední zdravotnické školy a studentek zdravotně sociální fakulty Jihočeské univerzity.
Hypotézy:
Hypotéza 1:Studentky ZSF JU stravující se dle zásad racionální výživy jsou více informované o různých typech módních redukčních diet, než studentky střední zdravotnické školy.
Hypotéza 2:Studentky střední zdravotnické školy mají vyšší hodnoty BMI, než studentky ZSF JU, z důvodu experimentování s různými typy módních redukčních diet.
Popis metodiky:
Anonymní, kvantitativní výzkum na dvou souborech.
Využití v praxi:
Může sloužit pro další výzkum problematiky. Výsledky práce budou poskytnuty střední zdravotnické škole.
Seznam doporučené literatury
1.MÜLLEROVÁ Dana. Zdravá výživa a prevence civilizačních nemocí ve schématech. TRITON s.r.o, 2003 Praha. 100 s.
2.Kolektiv autorů. Manuál prevence v lékařské praxi, II.výživa. SZÚ Praha, 1995.
3.HAINER Vojtěch, KUNEŠOVÁ Marie. Obezita. Galén, 1997.126 s. ISBN 80-858 24-67-1.
4.MUDr.TUREK Bohumil Csc. Výživový stav populace a nutriční rizika. ISBN 80-7071-243-0.
5.HAINER a kolektiv. Zásady klinické obezitologie. Grada 2004. ISBN 80-247-0233-9.
Seznam doporučené literatury
1.MÜLLEROVÁ Dana. Zdravá výživa a prevence civilizačních nemocí ve schématech. TRITON s.r.o, 2003 Praha. 100 s.
2.Kolektiv autorů. Manuál prevence v lékařské praxi, II.výživa. SZÚ Praha, 1995.
3.HAINER Vojtěch, KUNEŠOVÁ Marie. Obezita. Galén, 1997.126 s. ISBN 80-858 24-67-1.
4.MUDr.TUREK Bohumil Csc. Výživový stav populace a nutriční rizika. ISBN 80-7071-243-0.
5.HAINER a kolektiv. Zásady klinické obezitologie. Grada 2004. ISBN 80-247-0233-9.
Přílohy volně vložené
-
Přílohy vázané v práci
-
Převzato z knihovny
Ano
Plný text práce
Přílohy
Posudek(y) oponenta
Hodnocení vedoucího
Záznam průběhu obhajoby
Studentka prezentovala svou Bc. práci, odpověděla na předložené otázky.
S určitými výhradami odpověděla na další otázky komise.
Komise se ztotožnila s názorem vedoucí i oponentky a hodnotí známkou "velmi dobře".