- Pro tuto VŠKP nejsou definovány žádné údaje, u kterých by bylo požadováno jejich vyplnění.
Hlavní téma
Potraviny s chráněným označením původu a s chráněným zeměpisným označením původem z krajů jihozápadní Francie (Aquitaine, Midi-Pyrénées, Languedoc-Roussillon, Auvergne).
Hlavní téma v angličtině
Protected designation of origin and protected geographical indication labelled foodstuffs made in southwest regions of France.
Název dle studenta
Potraviny s chráněným označením původu a s chráněným zeměpisným označením původem z krajů jihozápadní Francie.
Bakalářská práce se věnuje tématu Potraviny s chráněným označením původu a s chráněným zeměpisným označením, se zaměřením na oblast jihozápadní Francie.
Práce je rozdělena do dvou částí. Pro přiblížení tématu bude nejprve představena historie a důvody zavedení systému označování potravin a současná legislativa. Dále budou uvedeny jednotlivé typy označení a popsán proces přidělování ochraných známek, dle příslušných fází.
Druhá část se bude věnovat oblasti jihovýchodní Francie a chráněným potravinám, pocházejících právě z této oblasti. Autorka zde uvede přehled chráněných potravin dle jednotlivých regionů.
Bakalářská práce obsahuje resumé ve francouzském jazyce a česko-francouzský glosář.
Anotace v angličtině
This bachelor thesis analyses the issue of Foods with Protected Designation of Origin or Protected Geographical Indication. It focuses on the south-western region of France.
The thesis consists of two parts. At first it introduces the history and reasons for instituting the system of food labelling and the current legislation. It also presents the specific types of classifications and describes the process of assigning designations according to appropriate phases.
The second part studies the south-western region of France and foods genuinely originating in that region. The writer presents a list of foods with PDI or PDO classifications in particular regions.
The bachelor thesis involves the summary in French and the Czech-French glossary.
Klíčová slova
-
Klíčová slova v angličtině
-
Rozsah průvodní práce
75 s. (85 531 znaků bez mezer)
Jazyk
CZ
Anotace
Bakalářská práce se věnuje tématu Potraviny s chráněným označením původu a s chráněným zeměpisným označením, se zaměřením na oblast jihozápadní Francie.
Práce je rozdělena do dvou částí. Pro přiblížení tématu bude nejprve představena historie a důvody zavedení systému označování potravin a současná legislativa. Dále budou uvedeny jednotlivé typy označení a popsán proces přidělování ochraných známek, dle příslušných fází.
Druhá část se bude věnovat oblasti jihovýchodní Francie a chráněným potravinám, pocházejících právě z této oblasti. Autorka zde uvede přehled chráněných potravin dle jednotlivých regionů.
Bakalářská práce obsahuje resumé ve francouzském jazyce a česko-francouzský glosář.
Anotace v angličtině
This bachelor thesis analyses the issue of Foods with Protected Designation of Origin or Protected Geographical Indication. It focuses on the south-western region of France.
The thesis consists of two parts. At first it introduces the history and reasons for instituting the system of food labelling and the current legislation. It also presents the specific types of classifications and describes the process of assigning designations according to appropriate phases.
The second part studies the south-western region of France and foods genuinely originating in that region. The writer presents a list of foods with PDI or PDO classifications in particular regions.
The bachelor thesis involves the summary in French and the Czech-French glossary.
Klíčová slova
-
Klíčová slova v angličtině
-
Zásady pro vypracování
Práce bude zaměřena na téma označování kvality potravin evropské provenience, které je v současné době aktuální v souvislosti s důrazem na kvalitu, snahou o lepší informovanost spotřebitelů a ochranou kulinárních tradic.\\
Nejprve bude třeba pojednat o existujících typech evropských označení (chráněné označení původu, chráněné zeměpisné označení, zaručená tradiční specialita), o historii označování garantovaného původu potravin a důvodech jeho zavedení, o jeho legislativních základech a o procesu přidělování značek.\\
Poté se práce bude orientovat na takto označené produkty francouzské provenience pocházející z jihozápadních francouzských regionů Aquitaine, Midi-Pyrénées, Languedoc-Roussillon a Auvergne.\\
Diplomandka sestaví jejich přehled a charakteristiku, jejíž součástí bude i charakteristika oblasti jejich původu, vyzdvihující souvislosti mezi typem potravin a geograficko-klimatickým charakterem oblasti, jejími dlouhodobými tradicemi a dalšími specifiky.\\
Diplomandka bude mít na zřeteli význam těchto označení pro výrobce, trh a spotřebitele a pokusí se jej v závěru práce zhodnotit.\\
Práce bude psána česky, s obsáhlým francouzským resumé.\\
Zásady pro vypracování
Práce bude zaměřena na téma označování kvality potravin evropské provenience, které je v současné době aktuální v souvislosti s důrazem na kvalitu, snahou o lepší informovanost spotřebitelů a ochranou kulinárních tradic.\\
Nejprve bude třeba pojednat o existujících typech evropských označení (chráněné označení původu, chráněné zeměpisné označení, zaručená tradiční specialita), o historii označování garantovaného původu potravin a důvodech jeho zavedení, o jeho legislativních základech a o procesu přidělování značek.\\
Poté se práce bude orientovat na takto označené produkty francouzské provenience pocházející z jihozápadních francouzských regionů Aquitaine, Midi-Pyrénées, Languedoc-Roussillon a Auvergne.\\
Diplomandka sestaví jejich přehled a charakteristiku, jejíž součástí bude i charakteristika oblasti jejich původu, vyzdvihující souvislosti mezi typem potravin a geograficko-klimatickým charakterem oblasti, jejími dlouhodobými tradicemi a dalšími specifiky.\\
Diplomandka bude mít na zřeteli význam těchto označení pro výrobce, trh a spotřebitele a pokusí se jej v závěru práce zhodnotit.\\
Práce bude psána česky, s obsáhlým francouzským resumé.\\
Seznam doporučené literatury
Hélène Delorme, La politique agricole commune : anatomie d'une transformation. Paris : Presses de Sciences Po, 2004, 402 p.\\
Fouilleux, Eve, La politique agricole commune et ses réformes : une politique européenne à l'épreuve de la globalisation. Paris : l'Harmattan, 2003, 403 p.\\
Le goût de l'origine. Paris : Hachette, 2005, 255 p.\\
internetové zdroje\\
http://ec.europa.eu \\
http://www.europarl.europa.eu\\
http://eur-lex.europa.eu\\
Institut national de l´origine et de la qualité http://www.inao.gouv.fr/\\
Seznam doporučené literatury
Hélène Delorme, La politique agricole commune : anatomie d'une transformation. Paris : Presses de Sciences Po, 2004, 402 p.\\
Fouilleux, Eve, La politique agricole commune et ses réformes : une politique européenne à l'épreuve de la globalisation. Paris : l'Harmattan, 2003, 403 p.\\
Le goût de l'origine. Paris : Hachette, 2005, 255 p.\\
internetové zdroje\\
http://ec.europa.eu \\
http://www.europarl.europa.eu\\
http://eur-lex.europa.eu\\
Institut national de l´origine et de la qualité http://www.inao.gouv.fr/\\
Přílohy volně vložené
-
Přílohy vázané v práci
-
Převzato z knihovny
Ano
Plný text práce
Přílohy
Posudek(y) oponenta
Hodnocení vedoucího
Záznam průběhu obhajoby
Studentka stručně představila svoji bakalářskou práci, zdůvodnila výběr tématu a seznámila komisi s postupem vypracování. V následné diskusi reagovala na otázky členů komise, uvedla doplňující konkrétní příklady; neprokázala však schopnost vyšší míry zobecnění. Komise se přiklonila k hodnocení navrhovanému školitelkou.