Cílem této práce bylo určit dopad krmiva (přirozené potravy a komerčního krmiva) na chemické složení a profil mastných kyselin ulovených ryb. Obsah sušiny rybího masa vyplývající z komerčního krmiva byl vyšší oproti přirozené potravě (23.94?1.24 % oproti 19.66?0.82 %) ? v dusíkatých sloučeninách (60.24?2.82 % oproti 72.12?1.75 %), celkovém obsahu tuku (24.81?4.51 % oproti 6.14?2.85 %) a popelovinách (7.55?1.28 % oproti 10.54?1.53 %). Spektrum mastných kyselin bylo určené plynovou chromatografií za použití přístroje Varian 3800. Krmení líni v recirkulačním systému měli v mase průkazně vyšší zastoupení (P< 0.05) monoenových mastných kyselin (MUFA = 43.04?1.68 %) a n-6 polyenových mastných kyselin (PUFA = 15.47?1.07 %) ve srovnání s masem ryb pocházejících ze zemních rybníčků a využívající výhradně přirozenou potravu - MUFA (32?5.29 %) a n-6 PUFA (13.6?1.66 %). Líni živící se přirozenou potravou v zemních rybníčcích mají prokazatelně (P< 0.05) vyšší zastoupení n-3 PUFA (16.8?4.38 %) a ? PUFA (30.3?5.3 %) než maso línů chovaných v recirkulačním systému - PUFA n-3 (10.05?0.85 %) a ? PUFA (25.52?1.07%). U línů ze zemních rybníčků byl stanoven poměr n-3/n-6 PUFA 1.2; u ryb z recirkulačního systému 0.65. Tento poměr prokazatelně poukazuje na vyšší zastoupení n-3 PUFA v mase línů ze zemních rybníčků na přirozené potravě, oproti intenzivně přikrmovaným a chovaným línům v recirkulačním systému, mající vyšší zastoupení n-6 PUFA.
Anotace v angličtině
The aim of the study was to determine the impact of diet (natural and formulated feed) on the chemical composition and fatty acids profile of the harvested fish. The content of dry matter in fish flesh resulting from the formulated diet was higher vs. the natural diet (23.94?1.24 % vs. 19.66?0.82 %) with nitrogenous compounds (60.24?2.82 % vs. 72.12?1.75 %), total fat content (24.81?4.51 % vs. 6.14?2.85 %) and ash (7.55?1.28 % vs. 10.54?1.53 %) respectively. The spectrum of fatty acids was determined by gas chromatography using Varian 3800 equipment. Tench fed on a formulated diet in the recirculating system had a significantly higher content (P< 0.05) of monounsaturated fatty acid (MUFA = 43.04?1.68 %) and n-6 polyunsaturated fatty acids (PUFA = 15.47?1.07 %) in their flesh compared to the flesh of fish reared in earth ponds on a natural diet - MUFA (32?5.29 %) and n-6 PUFA (13.6?1.66 %). Tench fed on a natural diet in earth ponds proved to have a significantly higher content (P< 0.05) of n-3 PUFA (16.8?4.38 %) and ? PUFA (30.3 ? 5.3 %) than tench reared in the recirculating system - PUFA n-3 (10.05?0.85 %) and ? PUFA (25.52?1.07%). The ratio n-3/n-6 for fish from earth ponds was 1.2; for fish from the recirculating system the ratio was 0.65. The results show a significantly higher composition of n-3 PUFA in flesh of tench from earth pond with natural food compared to fish on an intensive feeding diet in the recirculating system which showed a higher content of n-6 PUFA.
Klíčová slova
lín obecný, mastné kyseliny, PUFA, výživa
Klíčová slova v angličtině
tench, fatty acids, PUFA, nutrition
Rozsah průvodní práce
72 s., 11 s. příloh
Jazyk
CZ
Anotace
Cílem této práce bylo určit dopad krmiva (přirozené potravy a komerčního krmiva) na chemické složení a profil mastných kyselin ulovených ryb. Obsah sušiny rybího masa vyplývající z komerčního krmiva byl vyšší oproti přirozené potravě (23.94?1.24 % oproti 19.66?0.82 %) ? v dusíkatých sloučeninách (60.24?2.82 % oproti 72.12?1.75 %), celkovém obsahu tuku (24.81?4.51 % oproti 6.14?2.85 %) a popelovinách (7.55?1.28 % oproti 10.54?1.53 %). Spektrum mastných kyselin bylo určené plynovou chromatografií za použití přístroje Varian 3800. Krmení líni v recirkulačním systému měli v mase průkazně vyšší zastoupení (P< 0.05) monoenových mastných kyselin (MUFA = 43.04?1.68 %) a n-6 polyenových mastných kyselin (PUFA = 15.47?1.07 %) ve srovnání s masem ryb pocházejících ze zemních rybníčků a využívající výhradně přirozenou potravu - MUFA (32?5.29 %) a n-6 PUFA (13.6?1.66 %). Líni živící se přirozenou potravou v zemních rybníčcích mají prokazatelně (P< 0.05) vyšší zastoupení n-3 PUFA (16.8?4.38 %) a ? PUFA (30.3?5.3 %) než maso línů chovaných v recirkulačním systému - PUFA n-3 (10.05?0.85 %) a ? PUFA (25.52?1.07%). U línů ze zemních rybníčků byl stanoven poměr n-3/n-6 PUFA 1.2; u ryb z recirkulačního systému 0.65. Tento poměr prokazatelně poukazuje na vyšší zastoupení n-3 PUFA v mase línů ze zemních rybníčků na přirozené potravě, oproti intenzivně přikrmovaným a chovaným línům v recirkulačním systému, mající vyšší zastoupení n-6 PUFA.
Anotace v angličtině
The aim of the study was to determine the impact of diet (natural and formulated feed) on the chemical composition and fatty acids profile of the harvested fish. The content of dry matter in fish flesh resulting from the formulated diet was higher vs. the natural diet (23.94?1.24 % vs. 19.66?0.82 %) with nitrogenous compounds (60.24?2.82 % vs. 72.12?1.75 %), total fat content (24.81?4.51 % vs. 6.14?2.85 %) and ash (7.55?1.28 % vs. 10.54?1.53 %) respectively. The spectrum of fatty acids was determined by gas chromatography using Varian 3800 equipment. Tench fed on a formulated diet in the recirculating system had a significantly higher content (P< 0.05) of monounsaturated fatty acid (MUFA = 43.04?1.68 %) and n-6 polyunsaturated fatty acids (PUFA = 15.47?1.07 %) in their flesh compared to the flesh of fish reared in earth ponds on a natural diet - MUFA (32?5.29 %) and n-6 PUFA (13.6?1.66 %). Tench fed on a natural diet in earth ponds proved to have a significantly higher content (P< 0.05) of n-3 PUFA (16.8?4.38 %) and ? PUFA (30.3 ? 5.3 %) than tench reared in the recirculating system - PUFA n-3 (10.05?0.85 %) and ? PUFA (25.52?1.07%). The ratio n-3/n-6 for fish from earth ponds was 1.2; for fish from the recirculating system the ratio was 0.65. The results show a significantly higher composition of n-3 PUFA in flesh of tench from earth pond with natural food compared to fish on an intensive feeding diet in the recirculating system which showed a higher content of n-6 PUFA.
Klíčová slova
lín obecný, mastné kyseliny, PUFA, výživa
Klíčová slova v angličtině
tench, fatty acids, PUFA, nutrition
Zásady pro vypracování
Rybí svalovina je z dietického hlediska pokládána za jednu z nejkvalitnějších a nejvíce ceněných potravin živočišného původu. Hlavním předpokladem udržení její nutriční a biologické hodnoty je především detailnější znalost o obsahu biologicky aktivních látek ve svalovině.
V práci bude stanoveno spektrum polynenasycených mastných kyselin, výtěžnost rybího masa, základní nutriční hodnoty rybího masa.
Cíle:
Hodnocení vazby krmných zdrojů na nutriční složení masa Lína obecného (Tinca tinca).
Zhodnotit vliv technologických zásahů na zastoupení mastných kyselin ve svalovině.
Zásady pro vypracování
Rybí svalovina je z dietického hlediska pokládána za jednu z nejkvalitnějších a nejvíce ceněných potravin živočišného původu. Hlavním předpokladem udržení její nutriční a biologické hodnoty je především detailnější znalost o obsahu biologicky aktivních látek ve svalovině.
V práci bude stanoveno spektrum polynenasycených mastných kyselin, výtěžnost rybího masa, základní nutriční hodnoty rybího masa.
Cíle:
Hodnocení vazby krmných zdrojů na nutriční složení masa Lína obecného (Tinca tinca).
Zhodnotit vliv technologických zásahů na zastoupení mastných kyselin ve svalovině.
Seznam doporučené literatury
Halver, Fish Nutrition
Hall, G., M.: Fish Processing Technology. Glasgow, Blackie Academic and Professional, Chapman and Hall, 1994, 309s.
Clucas, I. J., Ward, A. R.: Post - harvest Fisheries Development: A Guide to Handling, Preservation, Processing and quality. Chatman maritime, Kent, 1996, 443s.
Vácha, F.: Zpracování ryb, skriptum JU ZF Č. Budějovice 2000, 104 s.
Velíšek, J.: Chemie potravin. OSSIS Tábor, 2002, soubor 3 knih.
Seznam doporučené literatury
Halver, Fish Nutrition
Hall, G., M.: Fish Processing Technology. Glasgow, Blackie Academic and Professional, Chapman and Hall, 1994, 309s.
Clucas, I. J., Ward, A. R.: Post - harvest Fisheries Development: A Guide to Handling, Preservation, Processing and quality. Chatman maritime, Kent, 1996, 443s.
Vácha, F.: Zpracování ryb, skriptum JU ZF Č. Budějovice 2000, 104 s.
Velíšek, J.: Chemie potravin. OSSIS Tábor, 2002, soubor 3 knih.