Experimentálním způsobem byl prověřen vliv podávání přípravků ze skupiny Bioalginátů (hydrolyzáty hnědé mořské řasy Ascophyllum nodosum) na sledované parametry kuřecích brojlerů a jejich masa. Testování přípravků proběhlo ve dvou fázích. V první fázi byl testován přípravek Biopolym Granulát. Tento preparát byl aplikován formou přimíchání do granulované krmné směsi v procesu její výroby. Konečné výsledky této fáze neprokázaly pozitivní účinky uvedeného preparátu touto formou aplikace. Druhá fáze testování byla zaměřena na testování přípravku Biopolym FZT podávaného zvířatům dávkováním do napájecí vody. Touto formou aplikace byl zjištěn pozitivní vliv přípravku na snížení obsahu čpavku ve stájovém ovzduší a pozitivní vliv na zdravotní stav ustájených zvířat. Statisticky byly prokázány nižší hodnoty dusíkatých látek v původní sušině masa. Prokazatelně byl zjištěn vyšší obsah bezdusíkatých látek výtažkových v původní sušině masa.
Anotace v angličtině
Effects of application of Bioalginate series preparations (hydrolysis products from Ascophyllum nodosum kelp) to monitored parameters of chick broilers and their meet was experimentally verified. The preparation testing is carried out in two stages. The Biopolym Granulát preparation was tested in the first stage. The preparation was applied by mixing into granulated feeding mixture during its production process. Final results of this stage did not show positive effects of the preparation in question by this form of application. The second testing stage focused to testing of the Biopolym FZT preparation supplied to animals by charging into feeding water. This form of application revealed positive effect of the preparation to decrease of the ammoniac content in the stable atmosphere and positive impact to the health condition of stabled animals. Lower contend of nitrogenous substances on original meat dry mass has been statistically documented. Higher content of nitrogenous-free extractive substances in original meat dry mass has been evidenced.
Klíčová slova
kuřata, Bioalgináty, Ascophyllum nodosum
Klíčová slova v angličtině
chickens, Bioalginates, Ascophyllum nodosum
Rozsah průvodní práce
109 s. (129 984 znaků)
Jazyk
CZ
Anotace
Experimentálním způsobem byl prověřen vliv podávání přípravků ze skupiny Bioalginátů (hydrolyzáty hnědé mořské řasy Ascophyllum nodosum) na sledované parametry kuřecích brojlerů a jejich masa. Testování přípravků proběhlo ve dvou fázích. V první fázi byl testován přípravek Biopolym Granulát. Tento preparát byl aplikován formou přimíchání do granulované krmné směsi v procesu její výroby. Konečné výsledky této fáze neprokázaly pozitivní účinky uvedeného preparátu touto formou aplikace. Druhá fáze testování byla zaměřena na testování přípravku Biopolym FZT podávaného zvířatům dávkováním do napájecí vody. Touto formou aplikace byl zjištěn pozitivní vliv přípravku na snížení obsahu čpavku ve stájovém ovzduší a pozitivní vliv na zdravotní stav ustájených zvířat. Statisticky byly prokázány nižší hodnoty dusíkatých látek v původní sušině masa. Prokazatelně byl zjištěn vyšší obsah bezdusíkatých látek výtažkových v původní sušině masa.
Anotace v angličtině
Effects of application of Bioalginate series preparations (hydrolysis products from Ascophyllum nodosum kelp) to monitored parameters of chick broilers and their meet was experimentally verified. The preparation testing is carried out in two stages. The Biopolym Granulát preparation was tested in the first stage. The preparation was applied by mixing into granulated feeding mixture during its production process. Final results of this stage did not show positive effects of the preparation in question by this form of application. The second testing stage focused to testing of the Biopolym FZT preparation supplied to animals by charging into feeding water. This form of application revealed positive effect of the preparation to decrease of the ammoniac content in the stable atmosphere and positive impact to the health condition of stabled animals. Lower contend of nitrogenous substances on original meat dry mass has been statistically documented. Higher content of nitrogenous-free extractive substances in original meat dry mass has been evidenced.
Klíčová slova
kuřata, Bioalgináty, Ascophyllum nodosum
Klíčová slova v angličtině
chickens, Bioalginates, Ascophyllum nodosum
Zásady pro vypracování
Cíl: \\
V diplomové práci zpracujte na dvou vybraných chovech problematiku použití Biopolym+ ve výživě brojlerů. Vyhodnoťte dopad použití pevného a tekutého přípravku na konverzi krmiv, jatečnou výtěžnost a ekonomiku chovu. Posuďte rovněž dopad na mikroklima ve stáji.\\
Osnova diplomové práce:\\
I. Úvod:\\
- charakterizujte obecně problematiku výživy brojlerů\\
II. Literární přehled:\\
- vliv jednotlivých druhů krmiv na průběh trávení živin\\
- vliv tipů krmných dávek na fyziologické pochody a kvalitu produktů\\
- vliv preparátu Biopolym+ na prostředí v hale, konverzi krmiv, jatečnou výtěžnost a ekonomiku chovu\\
III. Materiál a metodika\\
- zhodnocení literárních údajů pro zpracování diplomové práce\\
- využití metodických poznatků k přípravě a hodnocení provozních ukazatelů ve vybraných podnicích\\
- statistické a ekonomické hodnocení předběžných výsledků\\
IV. Diskuze:\\
- porovnání literárních údajů s vlastními daty a korekce návrhu metodiky diplomové práce\\
V. Závěr:\\
- vytipování silných a slabých míst vlastního sledování a návrh na opatření\\
VI. Seznam literatury:\\
- dodržení citace dle metodické příručky pro zpracování bakalářských a diplomových prací\\
Zásady pro vypracování
Cíl: \\
V diplomové práci zpracujte na dvou vybraných chovech problematiku použití Biopolym+ ve výživě brojlerů. Vyhodnoťte dopad použití pevného a tekutého přípravku na konverzi krmiv, jatečnou výtěžnost a ekonomiku chovu. Posuďte rovněž dopad na mikroklima ve stáji.\\
Osnova diplomové práce:\\
I. Úvod:\\
- charakterizujte obecně problematiku výživy brojlerů\\
II. Literární přehled:\\
- vliv jednotlivých druhů krmiv na průběh trávení živin\\
- vliv tipů krmných dávek na fyziologické pochody a kvalitu produktů\\
- vliv preparátu Biopolym+ na prostředí v hale, konverzi krmiv, jatečnou výtěžnost a ekonomiku chovu\\
III. Materiál a metodika\\
- zhodnocení literárních údajů pro zpracování diplomové práce\\
- využití metodických poznatků k přípravě a hodnocení provozních ukazatelů ve vybraných podnicích\\
- statistické a ekonomické hodnocení předběžných výsledků\\
IV. Diskuze:\\
- porovnání literárních údajů s vlastními daty a korekce návrhu metodiky diplomové práce\\
V. Závěr:\\
- vytipování silných a slabých míst vlastního sledování a návrh na opatření\\
VI. Seznam literatury:\\
- dodržení citace dle metodické příručky pro zpracování bakalářských a diplomových prací\\
Seznam doporučené literatury
Jeroch, H., Čermák, B., Kroupová, V.: Základy výživy a krmení hospodářských zvířat. České Budějovice, ZF JU, 2006, 212 s.+ 76 s. příloh\\
Fuller, M. F. at. all: Encyklopedia of farm animal nutrition. CABI publ. 2004, 606 p.\\
Kodeš A., Výmola, J. a kol. 1999: Základy moderní výživy drůbeže. ČZU Praha, Tekro 137 s.\\
Weisman J., Gornsworthy, P.C.: Recent Development in Non-ruminant Nutrition. Noth. Press 2006, 479 s.\\
Další odbornou a vědeckou literaturu.\\
Seznam doporučené literatury
Jeroch, H., Čermák, B., Kroupová, V.: Základy výživy a krmení hospodářských zvířat. České Budějovice, ZF JU, 2006, 212 s.+ 76 s. příloh\\
Fuller, M. F. at. all: Encyklopedia of farm animal nutrition. CABI publ. 2004, 606 p.\\
Kodeš A., Výmola, J. a kol. 1999: Základy moderní výživy drůbeže. ČZU Praha, Tekro 137 s.\\
Weisman J., Gornsworthy, P.C.: Recent Development in Non-ruminant Nutrition. Noth. Press 2006, 479 s.\\
Další odbornou a vědeckou literaturu.\\