Cílem této diplomové práce je doporučit optimální cestu pro vytvoření spolehlivého systému kontroly jakosti výrobků rostlinného a živočišného původu. U vybraných podniků byly sledovány hlavní aspekty těchto systémů a zhodnoceny. Dále byl zkoumán stav certifikací systémů kvality v České republice.
Anotace v angličtině
The objective of this diploma thesis is to recommend an optimal way of creating a reliable quality assessment system for products of crop and livestock origin. The selected companies have been searched for key aspects of these systems and evaluated. Further, the certification of quality systems in the Czech Republic was also examined.
Klíčová slova
certifikace, BRC, HACCP, IFS, normy ISO, systém jakosti, zemědělské produkty
Klíčová slova v angličtině
certification, BRC, HACCP, IFS, ISO standards, quality systems, agricultural products
Rozsah průvodní práce
73 s.
Jazyk
CZ
Anotace
Cílem této diplomové práce je doporučit optimální cestu pro vytvoření spolehlivého systému kontroly jakosti výrobků rostlinného a živočišného původu. U vybraných podniků byly sledovány hlavní aspekty těchto systémů a zhodnoceny. Dále byl zkoumán stav certifikací systémů kvality v České republice.
Anotace v angličtině
The objective of this diploma thesis is to recommend an optimal way of creating a reliable quality assessment system for products of crop and livestock origin. The selected companies have been searched for key aspects of these systems and evaluated. Further, the certification of quality systems in the Czech Republic was also examined.
Klíčová slova
certifikace, BRC, HACCP, IFS, normy ISO, systém jakosti, zemědělské produkty
Klíčová slova v angličtině
certification, BRC, HACCP, IFS, ISO standards, quality systems, agricultural products
Zásady pro vypracování
Cílem práce je posoudit současná kritéria pro hodnocení jakosti surovin v průmyslu zpracování produktů zemědělské výroby.
Zpracujte přehledně systémy sledování a hodnocení jakosti a kvality v oblastech zpracování produktů zemědělské výroby. Zaměřte se na původ systémů hodnocení jakosti a jejich specifika pro implementaci v rámci rozdílných odvětví zpracovatelského průmyslu.
Zhodnoťte potřebu a možné kombinace jednotlivých systémů a jejich variant ve zpracovatelském průmyslu (zpracování rostlinných i živočišných produktů). Výsledky: Tabulkové a grafické zpracování zjištěných údajů a jejich vyhodnocení. Diskuse: Porovnání dosažených výsledků se zjištěnými literárními údaji. Závěr: Přehledné shrnutí nejdůležitějších výsledků a doporučení vyplývajících z řešené problematiky. Seznam použité literatury: V abecedním řazení podle ČSN 01 01 97 Bibliografická citace. Obsah: Uvedení stran jednotlivých kapitol práce. Rozsah práce: 30 - 40 stran textu Rozsah příloh: 10-20 stran (tabulky, grafy)
Forma zpracování diplomové práce: tištěná 3x tištěná svázaná (min. 2x v tvrdých deskách) a elektronická (1x CD) ve formátu .pdf.
Zásady pro vypracování
Cílem práce je posoudit současná kritéria pro hodnocení jakosti surovin v průmyslu zpracování produktů zemědělské výroby.
Zpracujte přehledně systémy sledování a hodnocení jakosti a kvality v oblastech zpracování produktů zemědělské výroby. Zaměřte se na původ systémů hodnocení jakosti a jejich specifika pro implementaci v rámci rozdílných odvětví zpracovatelského průmyslu.
Zhodnoťte potřebu a možné kombinace jednotlivých systémů a jejich variant ve zpracovatelském průmyslu (zpracování rostlinných i živočišných produktů). Výsledky: Tabulkové a grafické zpracování zjištěných údajů a jejich vyhodnocení. Diskuse: Porovnání dosažených výsledků se zjištěnými literárními údaji. Závěr: Přehledné shrnutí nejdůležitějších výsledků a doporučení vyplývajících z řešené problematiky. Seznam použité literatury: V abecedním řazení podle ČSN 01 01 97 Bibliografická citace. Obsah: Uvedení stran jednotlivých kapitol práce. Rozsah práce: 30 - 40 stran textu Rozsah příloh: 10-20 stran (tabulky, grafy)
Forma zpracování diplomové práce: tištěná 3x tištěná svázaná (min. 2x v tvrdých deskách) a elektronická (1x CD) ve formátu .pdf.
Seznam doporučené literatury
Čepička, J. a kol.: Obecná potravinářská technologie. Praha: VŠCHT, 1995
Mizuno, S.: Řízení jakosti. Praha., Victoria Publishing, 1.vyd., 1994.
Nenadál, J. a kol.: Moderní systémy řízení jakosti, Duality management. Praha, 2002
Pipek, P., Jirotková, D.: Hodnocení jakosti, zpracování a zbožíznalství živočišných produktů. Část III. - Hodnocení a zpracování masa, drůbeže, vajec a ryb. České Budějovice:ZF JU, 2001, 136 s.
Prugar, J. et al.: Kvalita rostlinných produktů na prahu 3. tisíciletí. Praha, VÚPS, 1. vyd., 2008, 328 s.
Steinhauser, L. et al.: Produkce masa. LAST, 2000, 464 s.
Valchař, P.: Kvalita surovin v masné výrobě. Praha: FPBT - VŠCHT, 2003 184 s.
Weiss, R.: Lebensmitteltechnologie. IV.vyd. Berlin, Heidelberg Springer Verlag, 1991, 432 s.
Odborné články z databází
http:// www.iso.org/
http://www.foodnet.cz/
www:http://zf.jcu.cz/public/departments/knihovna/
Odborné články týkající se sledované problematiky v časopisech: Agromagazín, Perspektivy jakosti, Journal of the Science of Food and Agricultural, Fleishwirtschaft International, Maso a ze sborníků z odborných konferencí
Internetové databáze: ISI Web of Knowledge (Current Contents), Agroweb,
Seznam doporučené literatury
Čepička, J. a kol.: Obecná potravinářská technologie. Praha: VŠCHT, 1995
Mizuno, S.: Řízení jakosti. Praha., Victoria Publishing, 1.vyd., 1994.
Nenadál, J. a kol.: Moderní systémy řízení jakosti, Duality management. Praha, 2002
Pipek, P., Jirotková, D.: Hodnocení jakosti, zpracování a zbožíznalství živočišných produktů. Část III. - Hodnocení a zpracování masa, drůbeže, vajec a ryb. České Budějovice:ZF JU, 2001, 136 s.
Prugar, J. et al.: Kvalita rostlinných produktů na prahu 3. tisíciletí. Praha, VÚPS, 1. vyd., 2008, 328 s.
Steinhauser, L. et al.: Produkce masa. LAST, 2000, 464 s.
Valchař, P.: Kvalita surovin v masné výrobě. Praha: FPBT - VŠCHT, 2003 184 s.
Weiss, R.: Lebensmitteltechnologie. IV.vyd. Berlin, Heidelberg Springer Verlag, 1991, 432 s.
Odborné články z databází
http:// www.iso.org/
http://www.foodnet.cz/
www:http://zf.jcu.cz/public/departments/knihovna/
Odborné články týkající se sledované problematiky v časopisech: Agromagazín, Perspektivy jakosti, Journal of the Science of Food and Agricultural, Fleishwirtschaft International, Maso a ze sborníků z odborných konferencí
Internetové databáze: ISI Web of Knowledge (Current Contents), Agroweb,