Přírodovědecká fakulta hostí 8. Evropskou konferenci o ekologii obnovy

Přes 300 předních vědců i praktiků z většiny evropských zemí a mnoha dalších zemí světa se sjelo do Českých Budějovic na 8. Evropskou konferenci o ekologii obnovy (ECER 2012 - European Conference on Ecological Restoration). Konferenci, která je největší letošní světovou událostí tohoto oboru, pořádá v termínu 9. - 14. 9. Přírodovědecká fakulta Jihočeské univerzity ve spolupráci s Botanickým ústavem AV ČR, Agenturou ochrany přírody a krajiny a Evropskou komisí pro ochranu přírody.

Jakými tématy se zabývá ekologie obnovy a co je to ekologická obnova? "Ekologická obnova zahrnuje aktivity vedoucí k obnově přírodě blízkého stavu různých narušených, poškozených nebo i zničených ekosystémů a ekologie obnovy těmto aktivitám dodává vědecké podklady. Jedná se o poměrně mladou vědeckou disciplínu a českobudějovické pracoviště patří v tomto oboru k předním v Evropě, v některých směrech i ve světě. Dnešní význam oboru je podtržen mj. direktivou Evropské unie, podle které má být do r. 2020 v každé členské zemi obnoveno minimálně 15 %  narušených nebo zničených ekosystémů," vysvětluje předseda vědeckého výboru konference prof. Karel Prach z katedry botaniky PřF JU.

Poznatky vědců zabývajících se ekologickou obnovou lze využít např. při rekultivaci bývalých pískoven, foto Kamila Lencová

 "Věřím, že nejen na samotné konferenci, ale i na doprovodných exkurzích můžeme zahraničním účastníkům ukázat nejen dobré výsledky vědeckých projektů, ale i jejich propojení s praktickou ekologickou obnovou. Právě propojení vědy s praxí je silnou stránkou této ekologické disciplíny, která dosud nevešla do širšího povědomí veřejnosti," dodává prof. Karel Prach.

Další informace najdete na oficiálních stránkách 8. Evropské konference o ekologii obnovy (ECER)