Rektor Jihočeské univerzity ocenil prestižní vědecké publikace za rok 2016. Oceněny byly významné odborné knihy, jejichž autory jsou vědečtí pracovníci univerzity. Ceny byly uděleny ve třech kategoriích – humanitní obory, přírodovědné a zemědělské obory a popularizační dílo. Ocenění převzali cenu v průběhu zasedání Vědecké rady JU, která se konala ve středu 22. února.
Základním posláním Ceny rektora Jihočeské univerzity za prestižní vědeckou publikaci vychází ze snahy o veřejné oceňování vynikajících výsledků vědecké, výzkumné a další tvůrčí činnosti akademických a vědeckých pracovníků JU, které jsou srovnatelné s mezinárodním standardem jednotlivých vědních oborů pěstovaných na JU. Ocenění se uděluje vynikajícím vědeckým publikacím, které zvyšují vědeckou prestiž JU v domácích a zvláště zahraničních vědeckých kruzích.
V kategorii humanitní obory ocenění získal docent Jakub Sirovátka za dílo s názvem Das Sollen und das Böse in der Philosophie Immanuel Kants: Zum Zusammenhang zwischen kategorischem Imperativ und dem Hang zum Bösen (Povinnost a zlo ve filosofii Immanuela Kanta: K souvislosti mezi kategorickým imperativem a sklonem ke zlému). Sirovátka působí na Teologické fakultě. Kniha se zabývá otázkami svobody a povinnostmi, dobra a zla, štěstí a morálky, rozumu a náboženství u významného německého filosofa Immanuela Kanta. Autor se originálním způsobem vyrovná s některými obtížnými texty a tématy kantovského a uvádí Kantovo myšlení do širších historických souvislostí. Dílo bylo vydáno ve vydavatelství Felix Meiner Verlag v Hamburgu.
V kategorii přírodovědné a zemědělské obory cenu získal prof. Pavel Kalač za publikaci Edible Mushrooms: Chemical Composition and Nutritional Value. Autor působí na Zemědělské fakultě a ve svém díle shrnuje soudobé poznatky o pěstovaných i volně rostoucích jedlých houbách. Kniha nabízí kompletní pohled na danou oblast mimo jiné z pohledu živin, zdraví prospěšných a škodlivých látek i souhrnné zhodnocení dané problematiky. Přináší informace o způsobech konzervace, kuchyňském i průmyslovém zpracování i skladování. Kniha vyšla v Elsevier/Academic Press.
Cenu za popularizační dílo obdržel docent Jiří Šimek. Oceněn byl za publikaci Lékařská etika. Autor působí na Zdravotně sociální fakultě a dlouhodobě se tématem lékařské etiky zabývá. Kniha se souhrnně zabývá základními tematickými a problémovými okruhy současné lékařské etiky. Je zde mimo jiné vylíčena historie lékařské etiky ve světě i v ČR, jaké role a funkce má lékařská etika v současném zdravotnictví a podobně. Nejrozsáhleji se autor věnuje tématům, kterými se současná lékařská etika zabývá, například eutanazie, dystanazie a paliativní péče. Knihu vydala Grada Publishing.
Kontakt:
Mgr. Dagmar Dvořáková
tisková mluvčí
tel.: 389 032 160, 724 347 949
e-mail: dvorakovad@jcu.cz