2. 10. 2015/Odborníci z Jihočeské univerzity a Biologického centra Akademie věd připravili již páté pokračování přednášek pro veřejnost

Již pátý cyklus přednášek, v nichž osobnosti akademického života hovoří o zajímavých tématech ze světa vědy a výzkumu, připravily Jihočeská univerzita a Biologické centrum Akademie věd. Podzimní přednášky odstartují v úterý 6. října a budou pokračovat následující tři měsíce vždy v úterý v 15 hodin ve studentském kostele v ulici Karla IV. č. 22 v Českých Budějovicích.

Přednášky jsou určené pro širokou veřejnost, trvají přibližně 30 minut a jejich cílem je poskytnout základní informace a vhled do dané problematiky. Samozřejmostí je i prostor pro dotazy a diskusi, čehož návštěvníci hojně využívají. Cyklus se poprvé představil na podzim 2013 a od té doby si již našel věrné posluchače. Přednášky navštěvují zájemci z řad široké veřejnosti, ale také studenti středních škol a univerzity.

Podzimní cyklus přinese opět různorodá témata z biologických, technických i společenskovědních oborů. Návštěvníci se například dozvědí, jak na sebe v korespondenci a ve svých dílech nahlížel Karel IV., jak velká rizika představují klíšťata, jak vznikala stavba českobudějovické radnice a kdo se na ní podílel, zda zemědělství škodí životnímu prostředí či jak fungují ryby v nádržích a jezerech. Vstup na přednášky je zdarma.

Přehled přednášek:

6. 10. Anna Maršíková: Vliv emigrace z Československa na současnou českou společnost

13. 10. Robert Tropek: Temná strana ochrany přírody – biodiverzita (post)industriálních stanovišť

20. 10. Michal Kaplánek: Odvaha – odmítání vojenské služby v průběhu druhé světové války

27. 10. Radek Šíma: Klíšťata – jak velké představují riziko?

3. 11. Martin Weis: Hříchy mládí aneb co o sobě napsal Karel IV.

10. 11. Milan Řípa: Termojaderná fúze – nejspolehlivější obnovitelný zdroj energie

24. 11. Jan Moudrý: Škodí zemědělství životnímu prostředí?

1. 12. Jan Kubečka: Jak fungují ryby v údolních nádržích a jezerech

8. 12. Hynek Látal: „O Rathauském stavění“. Umělci, objednavatelé a styl českobudějovické radnice

Anotace všech přednášek a informace o přednášejících najdete na webech:

Mgr. Dagmar Dvořáková, PR manažerka, útvar vnějších vztahů a komunikace Jihočeské univerzity, tel.: 389 032 160, 724 347 949, e-mail: dvorakovad@jcu.cz

Mgr. Daniela Procházková, referentka publicity, Biologické centrum AV ČR, tel. 387 775 064, 778 468 552, e-mail: daniela.prochazkova@bc.cas.cz