18. 11. 2014/ Kardinál Miloslav Vlk míří na Teologickou fakultu JU do Českých Budějovic

Teologická fakulta Jihočeské univerzity v Českých Budějovicích se připravuje na příjezd kardinála Miloslava Vlka. Ten fakultu navštíví v 20. listopadu, setká se se studenty, teology i se širokou veřejností.

Miloslav Vlk pochází z jihočeské Líšnice. A v jižních Čechách strávil podstatnou část svého života. Jako student, dělník, ředitel i farář. Po maturitě mu nebylo dovoleno studovat a tak pracoval jako dělník ve firmě Motor Union v Českých Budějovicích. Později pracoval jako archivář v Třeboni, Jindřichově Hradci a v Českých Budějovicích. V jižních Čechách působil také jako kněz v době hluboké totality i jako biskup po Sametové revoluci.  Proto jsou mu jižní Čechy velmi blízké.

Kardinál Vlk, kterému prezident Václav Havel propůjčil řád Tomáše Garrigua Masaryka za vynikající zásluhy o demokracii a lidská práva, přijede do Českých Budějovic na konferenci pořádanou českobudějovickou teologickou fakultou k příležitosti 50. výročí II. vatikánského koncilu (1962-1965) Církev - znamení jednoty dne 20. a 21. listopadu 2014. Zde promluví o úkolu církve v dnešní společnosti a o problému jednoty křesťanských církví.

„Církev má v dnešní společnosti s velmi rozdílnými názory a hodnotami působit jako sjednocující prvek. Těžko však může usilovat o porozumění a smír mezi různými částmi společnosti, pokud jsou křesťané rozděleni do několika různých církví s částečně odlišným učením.“ říká organizátor konference, proděkan pro vědu a výzkum doc. Michal Opatrný.

Setkání s J. Em. Miloslavem kardinálem Vlkem proběhne dne 20. 11. 2014 v kostele sv. Rodiny v ulici Karla IV. v Českých Budějovicích od 9.30 hodin.

Další informace:
doc. Michal Opatrný, tel.: +420 389 033 542