13. 9. 2013/Rekonstrukce koleje K5

Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích dokončila první etapu rekonstrukce koleje K5 (budova bývalé ubytovny Uran na sídlišti Vltava), která je tak se začátkem nového akademického roku opět k dispozici studentům. Rekonstrukční práce představují jednu z největších investic univerzity za poslední dobu.

Stavební práce probíhaly od března do poloviny září. Během této doby se uskutečnila výměna celého obvodového pláště, došlo k odstranění azbestové zátěže, realizoval se zcela nový systém skládané fasády se zateplením, proběhla kompletní výměna oken, dveří, následně i radiátorů.

Celkové náklady na rekonstrukci činí 47.514.480,- Kč včetně DPH. Částka zahrnuje nejen samotnou rekonstrukci, ale i veškeré náklady spojené s přípravou a následně realizací úprav (např. energetický audit, zpracování dokumentace, autorský a technický dozor, koordinátor BOZP).

„K rekonstrukci jsme přistoupili především kvůli obrovským energetickým únikům. Dle energetického auditu je předpokládaná roční úspora 1 259 gigajoulů, což představuje úsporu energií ve výši 16,6%,“ upřesnil ředitel Kolejí a menz JU František Vrtiška.

Návrh rekonstrukce je dílem českobudějovického architekta Ing. Martina Timra, zhotovitelem je společnost OHL ŽS, a.s. z Brna.

Kolej má kapacitu 546 lůžek. Druhá etapa rekonstrukce zaměřená na úpravu sociálního zázemí jednotlivých pokojů je plánována na rok 2014 – 2015.

Mgr. Jiří Váňa
E-mail: jvana@jcu.cz