Zemřel historik a spisovatel docent Robert Sak

Filozofická fakulta Jihočeské univerzity s hlubokým zármutkem oznamuje, že ve čtvrtek 14. srpna 2014 zemřel docent Robert Sak, spisovatel a historik, významná osobnost Jihočeské univerzity v Českých Budějovicích. Dlouhá léta působil na Historickém ústavu a Filozofické fakultě Jihočeské univerzity.

Docent Robert Sak se narodil v roce 1933 v Charkově na Ukrajině, vystudoval Masarykovo reálné gymnázium v Plzni a poté historii na Filozofické fakultě UK v Praze. Studia ukončil v roce 1956. V témže roce zahájil svoji profesní dráhu jako odborný archivář ve Státním archivu Třeboň. V letech 1961-1962 působil jako odborný asistent na Pedagogické fakultě v Českých Budějovicích. Od roku 1962 zakotvil na osm let v nakladatelství Růže České Budějovice, kde působil jako literární redaktor a poté jako šéfredaktor. Změna politických poměrů v tehdejším Československu však zasáhla do jeho profesního života. Od roku 1970 dvacet let pracoval jako slévárenský dělník ve Škodě České Budějovice. Teprve po pádu komunistického režimu se opět mohl vrátit ke své původní profesi historika a posléze spisovatele. Také se opět začal věnovat pedagogické činnosti. Od roku 1990 do roku 1992 působil na Pedagogické fakultě Jihočeské univerzity jako odborný asistent, od roku 1993 jako docent Historického ústavu Jihočeské univerzity, dnes Historického ústavu Filozofické fakulty JU. V dané době byl také dlouholetým výkonným redaktorem Jihočeského sborníku historického.

Docent Sak se věnoval české a středoevropské kulturní historii 19. a 20. století, zejména tvůrčím osobnostem a jejich vlivu v dějinách. Širší veřejnost zaujala jeho díla věnovaná například Josefu Jungmannovi, Miroslavu Tyršovi, Sidonii Nádherné či legionářům.  

Čest jeho památce!


 

Výběr z monografií Roberta Saka:

Rieger: Příběh Čecha devatenáctého věku, Semily 1993.
Anabáze. Drama československých legionářů v Rusku (1914-1920), Praha 1995.
Dáma z rajského ostrova (Sidonie Nádherná a její svět), Mladá fronta, Praha 2000.
Salon dvou století. Anna Lauermannová-Mikschová a její hosté, Praha-Litomyšl 2003.
"Život na vidrholci". Příběh Bedřicha Fučíka, Praha- Litomyšl 2004.
Josef Jungmann. Život obrozence, Praha 2007.
Miroslav Tyrš. Sokol, myslitel, výtvarný kritik, Praha 2012.