Nový rektor Jihočeské univerzity prof. Libor Grubhoffer byl slavnostně inaugurován

Prof. RNDr. Libor Grubhoffer, CSc., byl dne 10. května 2012 v zaplněné Aule Jihočeské univerzity slavnostně uveden do funkce rektora Jihočeské univerzity v Českých Budějovicích. Inauguračnímu obřadu přihlíželi zástupci akademické obce JU a Biologického centra AV ČR, v.v.i., významní hosté z vysokých škol, partnerských univerzit a zástupci veřejného a společenského života. Akce byla přístupná i široké veřejnosti a do večerních hodin na ni navazoval další společenský a kulturní program.
 
Moderátorem obřadu předsedou Akademického senátu JU doc. Michalem Bauerem byly jmenovitě uvítány významné osobnosti: Její Excelence velvyslankyně Belgického království paní Renilda Loeckx, primátor statutárního města České Budějovice Mgr. Juraj Thoma, honorární konzul Konzulátu Rakouské republiky pan Lubomír Sýkora, prof. Jiří Drahoš, předseda Akademie věd České republiky, čestný předseda AV ČR prof. Rudolf Zahradník, generální vikář Biskupství českobudějovického Adolf Pintíř a emeritní rektor JU doc. Jiří Divíšek. Obřadu se účastnili děkani a děkanka fakult Jihočeské univerzity, členové AS JU, Správní rady JU, kvestorka Ing. Hana Kropáčková a další. V reprezentativním velkém počtu se inaugurace zúčastnila řada vrcholných představitelů domácích a zahraničních univerzit.
 
 

Z inauguračního projevu prof. Libora Grubhoffera

V inauguračním projevu rektor univerzity prof. Libor Grubhoffer mimo jiné připomenul začátky Jihočeské univerzity a zejména osobnosti, které se o její zrod a rozvoj zasloužily. Za velmi významnou považuje od samého počátku provázanost a nejužší vědecké a přátelské vazby s pracovníky ústavů Akademie věd:

(…) U samého vzniku Jihočeské univerzity, v jejím organizačním výboru a stejně tak u zrodu nových fakult byla celá řada vzácných osobností. Všem jim patří naše veliké poděkování za obrovskou práci a úsilí, které bylo po zásluze korunováno úspěchem, jmenovitě by měl náš dík patřit mimo jiné prof. Jaroslavu Kursovi, jež se stal prvním polistopadovým děkanem Zemědělské fakulty, panu doc. Jiřímu Divíškovi, prvnímu polistopadovému děkanovi Pedagogické fakulty a hlavně pak prvnímu rektorovi Jihočeské univerzity a rovněž prvnímu děkanovi Teologické fakulty JU panu prof. Karlu Flossmanovi.

Na tomto místě bych chtěl vyjádřit srdečné díky i dalším osobnostem, které stály u počátku naší univerzity, které se zasloužily o její úspěšný rozvoj a další perspektivu.

Velice si považuji, že jsem tehdy jako jeden z mladých pracovníků Akademie věd mohl být u vzniku naší původně Biologické dnes Přírodovědecké fakulty, a že jsem tak měl příležitost učit se od nestorů naší biologie a ekologie. Zejména bych rád vzpomenul ty, se kterými jsem byl v úzkém osobním kontaktu a kteří již bohužel nejsou mezi námi. Na prvním místě bych chtěl jmenovat prof. Milana Straškrabu. Jemu patří veliké poděkování za všechno, co vykonal pro rozvoj biologického a ekologického bádání, hned po „sametové revoluci“ byl zvolen místopředsedou ČSAV a poté prorektorem JU. Milan byl svým založením vytrvalcem, běžcem na dlouhých tratích, byl to vzácný člověk, který nám nikdy nepřestal chybět. Byl to on, kdo pro naši univerzitu získal pana prof. Zdeňka Veselovského, který byl od samého počátku bezmála 15 let jejím klíčovým členem. Jemu také patří náš veliký vděk za všechno, co vykonal pro zoologii na naší fakultě a univerzitě. Dr. Ivan Šetlík je další legendou naší fakulty a univerzity, stál u jejího zrodu a položil zde základy rostlinné fyziologii a biofyzice fotosyntézy a jako profilující obory je dále úspěšně rozvíjel s mladšími kolegy až do posledního dne svého života. Ivan byl naprosto mimořádná osobnost, na kterou nelze zapomenout. V naší paměti zůstane natrvalo též prof. Karel Beneš a jeho životní nasazení pro univerzitu. V pedagogickém a vědeckém konání se upsal rostlinným buňkám, nicméně jeho zájem o filosofii v přírodních vědách jej přivedl za studenty a kolegy dalších fakult JU, zejména fakulty Teologické. A nakonec bych chtěl uvést z velkých legend ještě Dr. Jiřího Loma, světově uznávaného badatele v oblasti parazitických prvoků ryb, který napomohl významně k tomu, že také parazitologie se stala vyhledávaným a uznávaným studijním oborem na naší univerzitě.

Za formování originálního profilu mé mateřské fakulty a potažmo univerzity bych rád poděkoval významným kolegům a učitelům. Stáli bezprostředně u zrodu univerzity a původní biologické fakulty na počátku 90. let, byli to pánové prof. Pavel Blažka (fyziolog a hydrobiolog; první děkan fakulty), prof. Zdeněk Brandl (hydrobiolog, zoolog a ekolog, v pořadí druhý děkan), prof. Jiří Komárek (botanik, algolog), Dr. Jan Květ (rostlinný fyziolog, ekolog mokřadů, jako poslanec České národní rady se zasloužil zásadním způsobem o vznik JU přípravou příslušného zákona) a prof. František Sehnal, současný ředitel Biologického centra AV ČR v Českých Budějovicích (fyziolog a vývojový biolog; jemu vděčíme za to, že hned po sametové revoluci rozhýbal čilé zahraniční vztahy a též sloužil jako jeden z prvních prorektorů JU). Neodpustil bych si nevzpomenout také paní Dr. Vieru Straškrabovou, která od samého počátku fakulty přispívala k jejímu těsnému sepětí s Akademií věd a k rozvoji studijního programu hydrobiologie.

Bylo velkým štěstím, že všechny vyjmenované vážené kolegy zastihl Listopad 1989 po desetiletích skepse z totalitního režimu ve vrcholné životní formě a tak neváhali ani chvilku s velkým elánem a plným nasazením budovat fakultu a univerzitu „na zelené louce“ a formovat oboustranně prospěšné vztahy s Akademií věd zde v jižních Čechách. Vztahy, které nám kolegové z jiných center vědy v této zemi i zahraničí často právem závidí. A tak nezbývá než si přát, abychom měli vždy na paměti jejich odkaz, se kterým jsme zde v jižních Čechách těsné společenství vědy a univerzitního vzdělávání budovali. Za podporu a osobní nasazení pro symbiózu mezi Jihočeskou univerzitou a Akademií věd České republiky bych tak rád poděkoval z celého srdce všem dosavadním předsedům AV ČR, prof. Rudolfu Zahradníkovi, prof. Heleně Illnerové, prof. Václavu Pačesovi a konečně současnému předsedovi prof. Jiřímu Drahošovi. Bez jejich podpory, trvalého zájmu jich i jejich dalších nejbližších spolupracovníků bychom jen stěží mohli naše společné dílo akademicko-univerzitní spolupráce naplňovat k oboustranné radosti a užitku. Ostatně je symbolické, že právě v těchto dnech stvrdíme svými podpisy pokračování smlouvy o vzájemné spolupráci mezi JU a AV ČR na další období. (Pozn. aut.: Rámcová smlouva o spolupráci uzavřená mezi Jihočeskou univerzitou v Českých Budějovicích a Akademií věd České republiky byla dne 10. května 2012 podepsána, viz Jihočeská univerzita a Akademie věd ČR podepsaly novou Rámcovou smlouvu o spolupráci. )

Dále rektor JU prof. Libor Grubhoffer zhodnotil stávající úroveň univerzity včetně absence bakalářských technických oborů, po nichž je poptávka:

Snad nebude znít příliš neskromně, když konstatuji, že i díky snaze jmenovaných kolegů a kolegyň a rovněž tak všech čtyř mých předchůdců v rektorském úřadu, byly položeny základy univerzity, jež je dnes životaschopnou moderní institucí, badatelsky orientovanou a významným způsobem se podílející na formování nových generací odborníků v nejrůznějších oblastech lidského konání.  Dnes má Jihočeská univerzita celkem 8 fakult (…), má nyní přes 13,5 tisíce studentek a studentů, kteří studují celkem v 256 studijních oborech.

Současná skladba 8 fakult umožňuje výchovu nových generací učitelů, zemědělských odborníků, odborníků v přírodních vědách, zdravotně sociálních disciplínách, humanitních a společenských vědách, včetně teologie. Naše univerzita tak pokrývá v dostatečné míře poptávku absolventů středních škol s výjimkou technických oborů. Absence byť bakalářských technických oborů se ukazuje jako hlavní nedostatek terciárního vzdělávání v jihočeském regionu. Ten bychom chtěli v následujícím období přes veškeré obtíže i navzdory ekonomické situaci napravit. Uvědomujeme si však, že toho nejsme schopni sami bez spolupráce s partnerskými univerzitami, jež mají tradici a velké zkušenosti s technickými obory studia. Hodně si slibujeme též od pomoci průmyslových podniků v Českých Budějovicích a Jihočeském kraji, které mají zájem o spolupráci při výchově vysokoškolsky vzdělaných techniků pro moderní strojírenské technologie a technické projektování. Pevně doufáme, že tento úkol, podobně jako neutuchající snaha po akademické excelenci a trvalé kvalitě vzdělávacích programů, výzkumné a tvůrčí/umělecké činnosti jednotlivých fakult, dojde naplnění.

Před závěrečným vstupem v angličtině, který věnoval váženým hostům ze zahraničí, poděkoval prof. L. Grubhoffer za podporu a přízeň a rovněž tak pracovníkům univerzity za práci, kterou odvádějí v její prospěch.

(…) V závěru mého inauguračního zamyšlení chci slíbit za sebe i mé nejbližší spolupracovníky ve vedení univerzity, že vynaložíme veškeré naše síly k tomu, abychom dokázali Jihočeskou univerzitu provést složitým obdobím, které máme v souvislosti s nepříznivou ekonomickou situací a klesající demografickou křivkou zcela jistě před sebou. Uděláme vše pro zvyšování kvality vzdělávání mladé generace v moderních studijních oborech, uděláme vše proto, aby vzdělávání nebylo chápáno jen jako majetek či byznys, ale naopak jako cesta ke kvalitnější společnosti, k lepším vztahům mezi lidmi, jako cesta k naplňování ideálů humanismu, jako náš příspěvek ke kultivaci kulturního a politického prostředí i našeho bezprostředního okolí. Neboť jakkoliv žehráme, a v poslední době stále více, na hanebný stav naší domácí politiky, jsou to právě vysoké školy a univerzity, včetně té naší Jihočeské, které musí bytostně ctít základní principy morálky a etiky jako kategorický imperativ. Jedině tak můžeme plnit beze zbytku jedno z našich hlavních poslání, totiž výchovu vzdělaného, čestného, morálně pevného a svobodného občana.

Quod bonum, felix, faustum, fortunatumque sit Universitas Bohemiae Meridionalis Budwicensis! Ať je to k dobru, štěstí, blahu a zdaru Jihočeské univerzity v Českých Budějovicích!

************

Zdravici na počest nového rektora Jihočeské univerzity pronesli čestní  hosté inaugurace: Prof. Eric deClerq z Univerzity v Lovani (mezinárodně uznávaný odborník ve virologii, zejména v oblasti výzkumu a vývoje inhibitorů replikačních mechanismů virových patogenů), Prof. Dr. Denis De Keukeleire z Gent University, Belgium (světový odborník v kvasné chemii a chmelové farmakognosii), prof. Jiří Drahoš, předseda Akademie věd České republiky a jménem rektora Univerzity Karlovy prof. Hampla prorektor UK prof. Petr Volf.

V pronesených pozdravech hostů byla oceňována osobnost nového rektora jako „ideální syntéza mezinárodně respektovaného odborníka a schopného manažera“. Jihočeská univerzita je podle jejich slov vnímána jako univerzita výzkumná s příkladnou spoluprací nejenom s partnerskými ústavy Akademie věd. Unikátnost role ústavů AV při budování excelentní Přírodovědecké fakulty JU a úzká provázanost s pracovišti Biologického centra byly zvlášť akcentovány.

V rámci inauguračního obřadu byli představeni čtyři prorektoři Jihočeské univerzity: prorektor pro studium prof. RNDr. Miroslav Papáček, CSc., prorektor pro vědu a výzkum prof. RNDr. Tomáš Polívka, Ph.D., prorektorka pro rozvoj doc. RNDr. Hana Čížková, CSc. a prorektorka pro vnější vztahy a zahraniční styky doc. Dr. Ing. Dagmar Škodová Parmová.

Profesní medailonky prorektorů a prorektorek JU

Slavnostní projev rektora Jihočeské univerzity v Českých Budějovicích prof. RNDr. Libora Grubhoffera, CSc., proslovený při příležitosti inaugurace dne 10. května 2012

************

Na oficiální část inaugurace navázalo Pivovarské a pivní mikrosympozium připravené ve spolupráci s pivovarem Budějovický Budvar, n.p. Úvodní přednášku pronesl světový odborník v kvasné chemii a chmelové farmakognosii a čestný host slavnostní inaugurace Prof. Dr. Denis De Keukeleire z Belgie (Gent University). O další prezentace se postarali odborníci z pivovaru Budějovický Budvar, n.p. - doc. Ing. Jan Šavel, CSc., Ing. Petr Košin, Ph.D., a Ing. Adam Brož, Ph.D.

Slavnostní den uzavřel kulturní program, ve kterém vystoupily taneční orchestr Saturn a studentská kapela 4D Band. V divadelní části se představily Divadelní soubor Lannovka 2 a Studentské univerzitní divadlo – soubor AnoAmat.

OVV, Hana Bumbová

Fotogalerie ze slavnostní inaugurace (foto J. Váňa)

Inauguraci moderoval předseda Akademického senátu JU doc. Michal Bauer

Ceremonii byli přítomni členové vedení Jihočeské univerzity a děkani a děkanka všech osmi fakult JU

Z rukou předsedy Akademického senátu převzal rektor prof. L. Grubhoffer rektorské insignie

Slavnostní slib

Inaugurační projev rektora

Zaplněná aula

Se zdravicí se přihlásili čestní hosté inaugurace - Prof. Erik de Clercq z Univerzity v Lovani

Prof. Dr. Denis De Keukeleire z belgické Ghent University

Prof. Jiří Drahoš, předseda Akademie věd České republiky

V zastoupení rektora Univerzity Karlovy prof. Hampla vystoupil prorektor UK prof. Petr Volf

Slavnostní setkání uzavřel program připravený katedrou hudební výchovy PF JU

Fotografie z Pivovarského a pivního minisympozia a kulturního programu (foto V. Pancer a 4D Band)