Co budou zkoumat vědci na Arktidě, ovlivní i odborníci z Jihočeské univerzity

Nejlepší adresa.cz, 24.4.2012

Skvělou zprávu dostali vědci z Jihočeské univerzity, kteří jsou na mezinárodní konferenci o Arktidě v kanadském Montrealu. Česká republika, Jihočeská univerzita a Centrum polární ekologie jsou přijaté do prestižní komise koordinující výzkum Arktidy.

Více se zapojit a ovlivňovat vědecké bádání na Arktidě mají nyní možnost studenti a vědci z Jihočeské univerzity. Po dvou letech od podání přihlášky se České republice, Jihočeské univerzitě a Centru polární ekologie podařilo získat členství v prestižní komisi koordinující výzkum Arktidy. Žádosti předcházela prezentace dosavadních výsledků a záměrů do budoucna. Až nyní všech 19 členských států komise posoudilo přihlášku České republiky a jednohlasně odhlasovalo její přijetí mezi prestižní vědeckou skupinu, která koordinuje dlouhodobý vědecký výzkum a vysokoškolské vzdělávání v Arktidě v oborech polární vědy.

Odběr zamrzlé populace sinic a řas. Foto: JU

"Pro české vědce a studenty se tak otevírá nová perspektiva participace na mezinárodním vědeckém bádání v Arktidě, ale také na zapojení České republiky při hospodářském využívání arktické oblasti," uvádí Josef Elster a Oleg Ditrich, kteří se za Jihočeskou univerzitu účastní konference o Arktidě v kanadském Montrealu.

Novinky arktického výzkumu


Na duben letošního roku připadají dvě důležité události. Vyvrcholilo jednání s norskými úřady o lokalizaci České vědecké arktické stanice Jihočeské univerzity v Českých Budějovicích. Norské ministerstvo školství a Norské ministerstvo spravedlnosti nás informovalo, že stanice může být umístěna v rámci vědeckého centra na západním pobřeží Svalbardu v Ny-Ålesundu, nebo v okolí správního centra Svalbardu v Longyearbyenu. Za účelem projednaní tohoto návrhu navštívili začátkem dubna pracovníci univerzity doc. Josef Elster, doc. Oleg Ditrich a doc. Vladimír Baláš (Ústav státu a práva AV ČR, specialista na zahraniční právo) ředitele norské státní společnosti Kings Bay pana Oleho Øisetha , který spravuje evropské vědecké centrum Ny-Ålesund a projednali s ním možnost zřízení stanice na této lokalitě. Další jednání proběhlo s ředitelkou Úřadu územního plánování v Longyearbyenu s paní Vigdis Hole. Měsíc duben je zimním měsícem na Svalbardu. Po návratu ze Svalbardu proběhlo jednání s hospodářským vedením univerzity, na kterém se připravil další postup zřízení České vědecké stanice na Svalbardu.

 

rcb