Byla zahájena Letní škola slovanských studií a Letní škola migrace a integrace

V pondělí 18. 8. odstartovaly na Jihočeské univerzitě dvě letní školy. Filozofická fakulta zahájila již 23. ročník Letní školy slovanských studií, Pedagogická fakulta Letní školu migrace a integrace.

Letní škola slovanských studií je určena zahraničním zájemcům o českých jazyk. Filozofická fakulta se touto akcí  snaží dlouhodobě podporovat zájem o češtinu, českou kulturu a reálie mezi cizinci.  Škola je určena jak zahraničním studentům bohemistiky a slavistiky, tak učitelům a překladatelům a také zájemcům z řad veřejnosti. V rámci letní školy studenti absolvují výuku českého jazyka, kdy jsou rozděleni do skupin podle svých znalostí od začátečníků až po pokročilé, všeobecné znalosti o jazyce jim pomůžou rozšířit semináře zaměřené například na historii a vývoj českého jazyka, na nejvýznamnější české autory současnosti nebo historii a vývoj jižních Čech. Do lavic zasednou zájemci například z Rakouska, Německa, ze Španělska, V. Británie, Švýcarska, Slovinska, Japonska, Číny, Chorvatska nebo Ruska. Škola potrvá do 5. září.

Letní škola zaměřená na integraci imigrantů, jejich participaci a podporu různorodosti probíhá na Pedagogické fakultě JU ve spolupráci s Mezinárodní organizací pro migraci (IOM). Letní škola migrace a integrace je určena českým studentům, české zaměstnance nestátních neziskových organizací, státní správy a samosprávy a určitému počtu zahraničních studentů. Jednacím jazykem je angličtina. V rámci akce budou přednášek významné osobnosti.  Hlavní host Letní školy profesor Michael Dinwiddie z New York University bude hovořit především o integraci rozlišných kultur do společnosti skrze divadlo a další uměleckou tvorbu. Teoretický vhled do problematiky přinese doc. Dušan Drbohlav, Petra Ezzedine bude přednášet na téma migrace a gender. Robert Stojanov se bude věnovat vztahu mezi migrací a změnou klimatu a Kendra Sundal boji proti obchodování s lidmi. Vědecký pohled na migraci doplní o praktické zkušenosti zástupci Ministerstva vnitra České republiky a  právě Mezinárodní organizace pro migraci sídlící v Ženevě. Z pražské kanceláře této organizace dorazí její ředitelka paní Lucie Sládková a pan Jan Schroth. Týdenní program přednášek, workshopů a doprovodných akcí se uskuteční v termínu od 18. do 23. srpna 2014. Bližší informace jsou k dispozici: http://www.iom.cz/home/summer-school-on-migration-studies-2014

Zahájení Letní školy migrace a integrace (foto Jiří Váňa)