Zemědělská fakulta JU úspěšná v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost

Pracovníci Katedry veterinárních disciplín a kvality produktů JU ZF získali ve spolupráci s MZLU v Brně, VÚM, s.r.o. Praha a VÚCHS, s.r.o. Rapotín prostředky z evropských fondů. V rámci Operačního programu – Vzdělávání pro konkurenceschopnost uspěli se vzdělávacím programem Komplexní vzdělávání lidských zdrojů v mlékařství.

Vzdělávací program v celkové výši 13,8 mil. Kč (na JU ZF připadly 3 mil. Kč) je zaměřen na vzdělávání studentů a doktorandů specializovaných oborů s tématicky zaměřenými diplomovými a disertačními pracemi, na kontinuálním a nadstavbovém vzdělávání perspektivních a vedoucích pedagogických a vědecko-výzkumných pracovníků mlékařského oboru. Součástí projektu je rovněž propagace a popularizace spotřeby mléka a mléčných výrobků.

Cílem projektu je systematicky přenášet současné poznatky mezi mlékařskou veřejnost, ale zejména urychlit předávání nových postupů a znalostí pomocí workshopů a praktických ukázek, které proběhnou ve specializovaných laboratořích. Připraveny jsou i praktické ukázky u zpracovatelů. Účastníci vzdělávacích programů se tak budou moci seznámit s postupy, které při své práci v laboratoři neměli dosud možnost vidět a na druhé straně si pracovníci z výroby, kteří v rámci svého provozu nemají možnost využívat drahou laboratorní techniku, budou moci ověřit své praktické zkušenosti v laboratorních podmínkách.

Podle vyjádření řešitelky za JU ZF Ing. Evy Samkové, Ph.D. jde o velmi významný projekt, který přispěje ke zvýšení informovanosti, neboť bude i po ukončení sloužit k pravidelnému a stálému předávání znalostí a nejnovějších poznatků nejen studentům a odborným pracovníkům, ale i podnikatelské veřejnosti v oboru zpracování mléka, nehledě na to, že projekt významně zvýší prestiž našeho univerzitního pracoviště.

prof. Ing. Martin Křížek, CSc.,
Zemědělská fakulta JU