Nerovnosti ve společnosti vimperské studenty zaujaly (přednáška pedagoga TF pro studenty gymnázia) / Prachatický deník

Prachatický deník otiskl dne 29. 11. 2010 článek o přednášce pro studenty vimperského gymnázia, kterou připravil Mgr. M. Klapetek, Ph.D., z Teologické fakulty JU. Setkání bylo součástí aktivit vyučujících z TF JU, kteří pro studenty jihočeských gymnázií pořádají popularizační přednášky o aktuálních tématech z oblasti společenských věd.

V úterý 23. listopadu se studenti ze třídy 8.G a 4.A vimperského gymnázia společně s několika zájemci zúčastnili velmi poutavé besedy o nerovnostech ve společnosti v posledních několika desítkách let.

První část tvořil snímek Postavení mimo hru režiséra Ivana Biela, který poukazoval na kruté osudy československých hokejistů, kterým tehdejší totalitní režim nejprve nedovolil obhajovat zlaté medaile na Mistrovství světa v Londýně v roce 1950, poté byli dokonce pozatýkáni a pozavíráni za údajné protistátní řeči.

Na druhou polovinu byl přizván přednášející z Teologické fakulty Jihočeské univerzity v Českých Budějovicích Mgr. Martin Klapetek, Ph.D., který přiblížil problematiku islámského světa na starém kontinentu. Mluvil o jeho počátcích, vývoji i potenciálních hrozbách a navrch přidal i několik svých názorů, rozebíral například na to, kdo se vlastně může nazývat Evropanem.

Mohlo by se sice zdát, že se nás tyto problémy z jiných částí Evropy příliš netýkají. Realita současnosti je ale bohužel jiná.
A proto jsme si na konci všichni vážili nově získaných a zároveň potřebných informací. Možná je někdo z nás při svých dalších studiích ještě využije.

Šimon Blaschko, student vimperského gymnázia

Prachatický deník, 29. 11. 2010

Odkaz: Článek na stránkách Prachatického deníku

OVV, 10. 12. 2010