Studenti Zemědělské fakulty uspěli v soutěži EcoTrophelia ČR 2013

Dne 2. 9. 2013 se v Praze konalo národní kolo studentské soutěže EcoTrophelia ČR 2013 (Europe Inova, Competitiveness and Innovation, EcoTroFood Project), jehož vyhlašovatelem je  Potravinářská komora ČR a vítěz národního kola má právo reprezentovat svoji zemi na celounijním kole (letos se koná v říjnu v rámci potravinářské výstavy v Kolíně nad Rýnem). Soutěž si klade za cíl podporovat inovace v oblasti potravinářského průmyslu a potravin.

Za Jihočeskou univerzitu se soutěže účastnil tým Zemědělské fakulty a obsadil senzační 2. místo. Tým složený z doktorandů Ing. Marie Novotné, Ing. Aleše Pudivítra a Ing. Zbyňka Vaňka pod vedením Ing. Pavla Smetany, Ph.D. soutěžil s prací zaměřenou na zpracování rostliny Stevia rebaudiana Bertoni do výrobků s nižší využitelnou energií. Studenti v soutěži uspěli s produktem „Višňový džem se sníženou energetickou hodnotou“, jehož vývoj je součástí fakultního projektu, zaměřeného na pěstování a průmyslovém využití rostliny Stevia rebaudiana Bertoni v ČR. Na projektu se kromě katedry veterinárních disciplín a kvality produktů podílí rovněž katedra aplikovaných rostlinných biotechnologií.

Jihočeská univerzita Marii Novotné, Aleši Pudivítrovi, Zbyňku Vaňkovi a Pavlu Smetanovi k skvělému umístění srdečně gratuluje!

 

Pozn.:
Stevia rebaudiana Bertoni - rostlina je známá díky svým výjimečným vlastnostem a to zejména své sladivosti, která je mnohonásobně vyšší než sacharóza a často je proto ve světě používána místo běžného cukru a jiných uměle vyráběných sladidel. Kromě jiných látek obsahuje stévie také vitamíny A, C, E, K, P, třísloviny, beta – karoten, prvky jako fosfor, hořčík, vápník, chrom, selen, křemík, vlákninu. Je  oceňována pro své skvělé schopnosti, mj. urychluje hojení, má antibakteriální účinky, podporuje tvorbu inzulinu.