2. 3. 2018/Fakulta slavnostně otevřela nově zrekonstruované tělovýchovné a sportovní centrum

Pedagogická fakulta Jihočeské univerzity v Českých Budějovicích v pátek 2. března slavnostně otevřela nově zrekonstruované tělovýchovně a sportovní centrum. Druhá etapa rekonstrukce stála přibližně 45 milionů korun.

Děkan Pedagogické fakulty Michal Vančura při slavnostním přestřižení pásky poděkoval ministerstvu školství za finanční podporu, architektonické kanceláři i stavební firmě, která rekonstrukci realizovala: “I před nimi smekám za dodržení časového termínu při našich přísných nárocích na kvalitu,“ zmínil děkan. Druhá etapa rekonstrukce začala 1. dubna minulého roku a už před jeho koncem byla firma hotová. Hala má nyní za sebou bezproblémový měsíční testovací provoz.

Původní ocelový skelet stavby bohužel neumožnil zvětšení původní hrací plochy o rozměrech 36x18m. Vedoucí Katedry tělesné výchovy a sportu docent Jan Štumbauer nejvíce oceňuje vrstvenou lamelovou podlahu hrací plochy: „Je to jedna z nejlepších podlah, které se dají na trhu získat,“ zmínil při slavnostním otevření.

V rámci rekonstrukce haly, která prioritně slouží k výuce studentů, došlo ke snížení počtu sedadel. „Místo nich vznikl prostor pro hernu na stolní tenis s pěti stoly,“ upřesňuje Jan Štumbauer.

Hala umožňuje souběžnou výuku hned v osmi různých prostorech. Jsou v ní i dvě posluchárny, místnost pro výuku masáží a fyziologická laboratoř. „Na tu jsme velmi pyšní, dnes máme nejmodernější přístroje na zátěžovou fyziologii v jižních Čechách,“ řekl při prohlídce haly docent Štumbauer. Kompletní rekonstrukcí prošly i prostory šaten.

Jedním z důvodů kompletní rekonstrukce budovy z 80. let minulého století byl i nález azbestu v původně použitých materiálech a ve vzduchotechnice.

Druhá etapa rekonstrukce stála přibližně 45 milionů, z čehož necelých 40 miliónů tvořila dotace ze státního rozpočtu. Dalších 5,5 milionů hradila Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích z vlastních zdrojů. První etapa, jejíž součástí byla výměna oken, zateplení pláště a rekonstrukce střechy, stála okolo 20 miliónů korun.

Zrekonstruovanou sportovní halu bude moci v neobsazeném čase využívat i široká veřejnost.

Katedra tělesné výchovy a sportu loni oslavila úctyhodných 65 let své existence a její mateřská Pedagogická fakulta si letos připomíná 70. výročí od svého založení.