1. 3. 2017/JU udělila českému a japonskému vědci čestný doktorát

Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích udělila dva čestné doktoráty. Oceněn byl vynikající český cytogenetik prof. Petr Ráb a prof. Katsutoshi Arai, vynikající japonský vědec zabývající se genetikou ryb. Čestná vědecká hodnost jim byla udělena v oboru Rybářství. Ocenění převzali na slavnostním zasedání Vědecké rady JU, které se konalo 1. března v obřadní síni českobudějovické radnice.

Prof. Ing. Petr Ráb, DrSc. je vynikající český cytogenetik a odborník na cytotaxonomii sladkovodních holarktických skupin ryb.  Vystudoval Vysokou školu zemědělskou v Praze, specializaci rybářství a rybářská biologie. Ve své profesní kariéře začínal jako vědecký asistent, pokračoval jako samostatný vědecký pracovník. V letech 1994–2002 pracoval jako ředitel Ústavu živočišné fyziologie a genetiky ryb Akademie věd ČR. Od roku 2002 působí jako vedoucí vědecký pracovník a vedoucí Laboratoře genetiky ryb Ústavu živočišné fyziologie a genetiky AV ČR. Je autorem či spoluautorem desítek publikací. Petr Ráb je členem několika oborových rad a komisí. V roce 1997 a 2013 získal Purkyňovu cenu za nejlepší článek v časopise ŽIVA (populárně vědecký časopis založený před více než 150 lety, který přináší příspěvky z biologických oborů a usiluje o popularizaci vědy).

Prof. Katsutoshi Arai je vynikající japonský vědec zabývající se genetikou ryb. Vystudoval Fakultu rybářství na Hokkaido University, katedru biologie a akvakultury. Na stejné fakultě působí dosud jako přednášející a vědec. Je autorem či spoluautorem desítek odborných publikací. Profesor Arai je členem Japonské společnosti rybářských věd a Japonské společnosti pro výzkum akvakultury. Dlouhodobě spolupracuje s vědci z Fakulty rybářství a ochrany vod JU. Podílí se na vědeckých projektech a výzkumu.

Od svého založení v roce 1991 JU udělila 30 čestných doktorátů. Držiteli jsou významné osobnosti z domova i zahraničí. Mezi oceněnými jsou špičkoví odborníci v oboru biologie, ekologie, literatury, historie, teologie či filozofie. Přehled držitelů je na www.jcu.cz/veda-a-vyzkum/cestne-doktoraty/prehled-udelenych-cestnych-vedeckych-hodnosti-doctor-honoris-causa-jihoceskou-univerzitou-v-ceskych-budejovicich.

JU uděluje čestnou vědeckou hodnost doctor honoris causa (dr. h. c.) významným domácím a zahraničním osobnostem, které se významně zasloužily o rozvoj vědy, kultury anebo jinak o prospěch lidstva.

Tel.: 389 032 160, 724 347 949
E-mail: dvorakovad@jcu.cz