6. 9. 2016/JU spoluorganizuje Týden vzdělávání dospělých, který nabídne semináře a přednášky zdarma v celém kraji

Získat nové znalosti, zorientovat se v nabídce kurzů či se nechat motivovat k dalšímu vzdělávání. To je Týden vzdělávání dospělých v Jihočeském kraji, který pořádá Jihočeská univerzita a Asociace institucí vzdělávání dospělých. Jde o krajskou odnož celostátní akce, která se v jižních Čechách bude konat od 19. do 25. září. Do akce se zapojí přibližně 40 institucí.

„Cílem akce je ukázat lidem možnosti, kam mohou v jižních Čechách vyrazit za vzděláním a jaká je v této oblasti nabídka. Akce je určena pro širokou veřejnost, pro všechny od patnácti let až do seniorského věku. Nejlépe ji charakterizuje její motto Vzděláním k pestřejšímu životu. Celoživotní vzdělávání je nutností. Rozšiřuje možnosti pro pracovní uplatnění, rozvíjí a dále motivuje člověka,“ upřesňuje Martina Karásková, referentka celoživotního vzdělávání na Jihočeské univerzitě. A doplňuje, že se do akce zapojí instituce a firmy po celém Jihočeském kraji. „Oslovili jsme společnosti a organizace v celých jižních Čechách. A velmi nás potěšilo, že se jich přibližně čtyřicet rozhodlo do akce zapojit. Patří jim za to velký dík. Je zřejmé, že si uvědomují, jak důležité celoživotní vzdělávání je.“

Akce se bude konat od 19. do 25. září. Některé aktivity proběhnou také v týdnu před a po tomto termínu. Týden vzdělávání se bude konat v celém Jihočeském kraji a zapojí se do něj státní i nestátní instituce, firmy a neziskové organizace. Na většinu akcí je vstup zdarma, pouze u vybraných aktivit se hradí vstupné, které je však v symbolické výši. Většina aktivit je také volně přístupná a není nutné se na ně dopředu registrovat.

Program je pestrý, zahrnuje přednášky, semináře, ukázkové hodiny, výstavy a cvičení. Zaměření aktivit je široké. Návštěvníci se dozvědí informace například z oblasti osobního rozvoje, zdravotnictví, výuky jazyků, vědy nebo informatiky. V praxi se zájemci budou moci zúčastnit ukázkových hodin výuky cizích jazyků, procvičí si paměť, naučí se triky, jak správně cvičit a regenerovat, dozvědí se, jak napsat životopis, aby při žádosti o práci zaujal, naučí se spravovat sociální sítě, získají tipy na ruční práce a mnoho dalšího.

Týden vzdělávání dospělých se koná za podpory Jihočeského paktu zaměstnanosti ve spolupráci s Jihočeskou společností pro rozvoj lidských zdrojů. Záštitu nad akcí převzali hejtman Jihočeského kraje Jiří Zimola a primátor města České Budějovice Jiří Svoboda. Týdny vzdělávání dospělých dlouhodobě podporuje Ministerstvo práce a sociálních věcí a Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy.

Výběr z programu:
Jak komunikovat se svým dítětem
Základy meditace
Trénování paměti
Ukázkové hodiny angličtiny a dalších jazyků v jazykových školách
Poradenství pro dlouhodobě nezaměstnané
Návštěva knihoven, úřadů práce, provozoven firem

Kompletní program je k dispozici na:www.tydnyvzdelavani.cz/akce/jihocesky-kraj

Mgr. Dagmar Dvořáková, PR manažerka, Útvar vnějších vztahů a komunikace JU, tel.: 389 032 160, 724 347 949, e-mail: dvorakovad@jcu.cz
Mgr. Martina Karásková, referentka Útvaru celoživotního vzdělávání JU, tel.: 389 03 20 66, e-mail: karaskova@jcu.cz