17. 2. 2015/Zemědělská fakulta JU pořádala "Den D"; akci, na které studenti prezentovali vlastní podnikatelské záměry

Připravit studenty na praxi a usnadnit jim orientaci na trhu práce se netradiční formou snaží Zemědělská fakulta Jihočeské univerzity. Ve snaze studenty motivovat a podpořit jejich podnikatelské nápady zorganizovala soutěž, v které měli možnost prezentovat své projekty před odbornou porotou. Ta hodnotila nejen nápad i kvalitu prezentovaných projektů, ale současně mladým „podnikatelům“ poskytla cenné rady do jejich případného budoucího podnikání. Porotu nejvíce zaujal záměr na výrobu knoflíků z recyklovaného plastu.

Akci pro studenty připravila Zemědělská fakulta Jihočeské univerzity ve spolupráci se společností Partners Financial Services. Soutěže se zúčastnilo osmnáct studentů oboru Agropodnikání, kteří představili celkem 10 projektů. V odborné porotě zasedli zástupci podnikatelské a finanční sféry z jihočeského regionu.

„Situace pro absolventy vysokých škol na trhu práce není ideální. Mají teoretické znalosti, ale chybí jim právě praxe a také se jako nováčci složitěji orientují na trhu práce. Z těchto důvodů jsme pro naše studenty připravili soutěž, která je má zajímavou formou motivovat k jejich vlastní aktivitě, současně jim poskytnout zpětnou vazbu i cenné rady od profesionálů. Ty jsou důležité především v situacích, kdy zkušenost nemáte, což je případ právě mladých lidí bez praxe,“ vysvětluje organizátor akce Ladislav Skořepa ze Zemědělské fakulty JU.

Úkolem studentů bylo připravit a prezentovat kompletní podnikatelský záměr jejich projektů. Museli vypracovat metodiku a vytyčit cíle, stanovit personální obsazení, provést finanční analýzu včetně návrhu na čerpání dotací z operačních programů či navrhnout logo a možnosti propagace.

Čtyřčlenná porota posuzovala jak jedinečnost nápadu a propracovanost projektu, tak možnost jeho realizace v praxi. V soutěži se sešla pestrá směsice nápadů. Studenti představili například projekt na pojízdný autoservis, multifunkční sportovní halu, zpracovnu ryb, kompostárnu, firmu na výrobu a prodej čokolády a marcipánu nebo firmu na výrobu knoflíků z recyklovaného plastu.

Právě záměr na výrobu knoflíků z recyklovaného plastu studenta Pavla Svobody porotu zaujal nejvíce. Pomyslnou stříbrnou příčku obsadil projekt sportovně-rekreačního Statku Suchdol Šárky Ouškové a Jany Malenové a bronz si odnesla Renata Nováková za nápad na výrobu a prodej čokolády a marcipánu.

"Velice oceňuji příležitost, že jsem se mohl zúčastnit takové akce jako je Den D na Zemědělské fakultě. Mohl jsem zde prezentovat svůj nápad před lidmi z praxe, kteří mi dali cenné rady pro jakékoliv budoucí nápady, které budu chtít realizovat. Vůbec jsem nečekal, že by můj nápad mohl vyhrát v tak silné konkurenci skvělých projektů mých spolužáků,“ hodnotí akci její vítěz Pavel Svoboda.

Jedná se o první takovýto projekt na Zemědělské fakultě Jihočeské univerzity. Fakulta by v něm chtěla pokračovat i v budoucnosti.

PR manažerka
Tel.: 389 032 160