4. 7. 2013/Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích o prázdninách patří letním školám

Jihočeská univerzita pořádá v letních měsících pravidelně řadu letních škol a kurzů. Pořádání těchto akcí má již dlouholetou tradici a každoročně se nabídka kurzů a seminářů rozšiřuje. Letní školy poskytují pestrou nabídku kurzů různého zaměření (např. jazykové kurzy, kurzy zaměřené na podnikatelské prostředí, rybářství, biologii, lidská práva).

Jednotlivé akce jsou určené převážně pro vysokoškolské a středoškolské studenty, další jsou určeny zájemcům z řad široké veřejnosti bez omezení. Nejvíce letních kurzů je plánováno na červenec, některé akce proběhnou ještě v září.

• European Culture and Business Environment
Ekonomická fakulta ve spolupráci s Victoria University v Melbourne (Austrálie) pořádá již třetí ročník mezinárodní letní školy. Letní škola je zaměřena na poznání středoevropské kultury a podnikatelského prostředí pro studenty managementu, marketingu a mezinárodního obchodu. Účastní se jí 20 studentů z partnerské Victoria University, Melbourne, Austrálie, kteří absolvují výuku a exkurze do významných firem nejen v jihočeském regionu. Program letní školy je zpestřen návštěvami kulturních a historických památek. Letní škola se koná v termínu od 20. 6. do 20. 7. 2013.

• Sommerkolleg 2013
Pedagogická   fakulta   Jihočeské  univerzity   a   Universität   Wien  spolupořádají  od 30. června do 20. července 2013 letní školu českého a německého jazyka. 18 studentů z České republiky a 18 studentů z Rakouska se bude společně učit jazyk druhé země. Program letní školy je složen z jazykové výuky, volitelných odborných seminářů a doplňkových akcí – přednášek, exkurzí a autorských čtení.

• Letní škola a Schola ludus
Obě tyto akce pořádá Ústav komplexních systémů Fakulty rybářství a ochrany vod JU. Letní škola je určena studentům středních škol, Schola ludus pro studenty vysokých škol. Akce se koná od 30. června do 27. července 2013 v Akademickém a univerzitním centru v Nových Hradech. Každý účastník kurzu pracuje, pod dohledem odborníka, na vlastním vědeckém projektu v laboratořích. Své výsledky prezentují na závěrečném workshopu před odbornou komisí.

• Mezinárodní letní rybářská škola 2013
Fakulta Rybářství a ochrany vod pořádá 1. 7. – 26. 7. 2013 letní školu určenou pro studenty vysokých škol. Během čtyřtýdenního kurzu budou studenti zapojeni do řešení malého výzkumného projektu ve skvěle vybavených laboratořích pod vedením pracovníků FROV JU. Program je doplněn o odborné přednášky našich i zahraničních vědeckých pracovníků. Kurz studenti zakončují krátkou prezentací výsledků své práce před odborníky. Program kurzu je zpestřen návštěvami významných míst v regionu.

• Francouzská letní univerzita Vzdělávací nadace Jana Husa
Od 1. 7. do 4. 7. 2013 organizuje Ústav romanistiky Filozofické fakulty Jihočeské univerzity 22. francouzskou letní univerzitu Vzdělávací nadace Jana Husa. Téma letošního ročníku multidisciplinární společenskovědní konference zní „Nature(s)“.  Jednacím jazykem je francouzština.

• Letní škola slovanských studií
Již 22. letní školu slovanských studií pořádá Ústav bohemistiky Filozofické fakulty Jihočeské univerzity v termínu od 19. 8. do 6. 9. 2013. Určena je zahraničním studentům bohemistiky a slavistiky, učitelům, překladatelům a zájemcům o český jazyk z řad veřejnosti. Na začátku letní školy jsou účastníci rozděleni do 3 skupin podle znalosti češtiny. Během tří týdnů účastníci letní školy navštěvují jazykové kurzy a přednášky, program je doplněn o návštěvu památek a zajímavých míst.

• Letní škola migrace a integrace
Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích ve spolupráci IOM (Mezinárodní organizace pro migraci) pořádá v termínu 1. – 6. 9. 2013 letní školu zaměřenou na integraci imigrantů, jejich participaci a podporu různorodosti ve společnosti. Letní škola migrace a integrace je unikátním prostorem, kde se potkává akademický svět se světem praxe. Letní škola je určena pro české studenty, mladé české zaměstnance nestátních neziskových organizací, státní správy, samosprávy a omezenému počtu zahraničních studentů. Jednacím jazykem je angličtina.

• Letní tábor s Přírodovědou
Letos první rok pořádá Přírodovědecká fakulta JU letní tábor určený žákům druhého stupně ZŠ, jehož cílem je malým zvědavcům přiblížit pestrý svět biologie a přírodních věd hravou formou. Po celou dobu tábora bude děti provázet celotáborová hra na téma „Byl jednou jeden objevitel“, při které se budou táborníci moci vžít do role dávných cestovatelů a v jejich stopách objevovat nové kraje, rostliny a živočichy. Program bude zpestřen celodenními výlety za památkami. Letní tábor se koná v termínu 4. 8. – 16. 8. 2013.

• Týden se současnou biologií
Akci pořádá Přírodovědecká fakulta JU a je určena vítězům studentské soutěže, kterou vyhlašuje fakulta společně s portálem www.osel.cz. V termínu od 2. 9. do 7. 9. 2013 bude dvacet pět vybraných studentů středních škol z celé České republiky pod vedením zkušených odborníků a pedagogů sledovat práci biologů a zjišťovat, jaká témata a otázky ve svých výzkumech řeší. Během letní školy si studenti vyzkouší práci v terénu i v laboratoři.

PR manažerka
Email: dvorakovad@jcu.cz