Pátý díl – Ryby jsou zdraví prospěšné a můžeme si pro ně dojít pěšky

Proč jíst ryby?

Ryby jsou zdrojem plnohodnotných a lehce stravitelných bílkovin, kvalitních omega-3 nenasycených mastných kyselin, vitaminu A, D a minerálních látek – jódu, selenu, vápníku, draslíku a fosforu. Přesto se ryby na stolech českých domácností příliš nevyskytují. To potvrzují i statistiky, které udávají průměrnou spotřebu ryb mezi 5 a 6 kg na osobu za rok. Je to dáno historicky. Nabídka ryb v minulosti nebyla velká, a pokud už nějaká byla, tak pochybné kvality. Důležitým faktorem byla také cena, která často převyšovala finanční možnosti kupujícího. I když je v současnosti dostupnost ryb na našem trhu velmi dobrá a za dobrou cenu, v lidech neustále přetrvává určitá nelibost k jejich nákupu.

Pravidelná konzumace ryb se velkou měrou podílí na formování našeho zdraví. Rybí maso a rybí tuk obsahují velké množství organismu prospěšných látek, které nás chrání před nemocemi srdce a cév, rakovinou tlustého střeva, prostaty, konečníku a Alzheimerovou chorobou. V ideálním případě byste měli ryby konzumovat dvakrát nebo třikrát týdně. Preferujte ryby čerstvé, které neprošly žádnou technologickou úpravou. Pro zachování vysoké biologické hodnoty ryb by měla být jejich kulinářská úprava co možná nejjednodušší. Snažte se vyhnout všem rybím polotovarům, jako jsou například rybí prsty, které s kvalitní rybou a zásadami zdravého životního stylu nemají nic společného. 

Vybírejte ze sladkovodních i mořských ryb. Mořské ryby jsou dokonce nutričně výhodnější, jelikož obsahují více omega 3 mastných kyselin, které jsou pro tělo velmi prospěšné. Na druhou stranu mohou obsahovat určité množství těžkých kovů. Sladkovodní ryby obsahují menší množství omega 3 mastných kyselin a jejich maso je méně tučné. Lidé se často záměrně vyhýbají konzumaci tučnějších ryb, jako je třeba makrela. To však není nutné a klidně si tučnější rybu dopřejte a zařaďte ji do Vašeho jídelníčku.

A jak poznáme, že je ryba opravdu čerstvá? Ryba musí mít jasné nezamlžené oči, žábry jsou jasně červené, nezašedlé, povrch ryby je lesklý, při stisknutí masité části nezůstávají na rybě deformity a ryba je cítit pouze rybí vůní.


Pro ryby si dojděte pěšky

Chůze je jednou z nejlepších fyzických aktivit. Chůze nás provází od prvních krůčků v dětství přes produktivní věk až do stáří, kde si ji snažte za každou cenu zachovat. A to jak za pomocí hůlky, berlí nebo chodítka. Mnoho výzkumů poukazuje na fakt, že pokud člověk vykoná minimálně 6000 kroků za den, pokryje tím celodenní potřebu pohybové aktivity. Bohužel s nástupem automobilů a hromadných dopravních prostředků ubývá přirozené potřeby chůze.


Proč bychom tedy měli každý den chodit?

Chůze prokazatelně snižuje rizika spojená s kardiovaskulárním systémem. Pomáhá snížit riziko výskytu infarktu myokardu, cévní mozkové příhody a infarktu dolních končetin. Pravidelná chůze také napomáhá v citlivosti buněk na inzulín a zlepšuje tak zpracovávání krevního cukru, což má ve výsledku dopad na předcházení nebo zlepšení cukrovky – Diabetu mellitu I. i II. typu. Pravidelná chůze má i velmi pozitivní účinek v prevenci nádorových onemocnění. U žen se jedná především o rakovinu prsu a tlustého střeva nebo konečníku, u mužů také o rakovinu tlustého střeva nebo konečníku a prostaty.

S nástupem podzimu chůze lidem prokazatelně zlepšuje náladu a přispívá k potlačení depresivních stavů. Jedná se o nanejvýš bezpečný pohyb. I v podzimních a zimních měsících, kdy ubývá denního světla  si  můžete vyhlédnout trasu, která je osvětlená. Při zhoršeném počasí je důležité zvolit kvalitní obuv a vhodné oblečení. Vybírejte si funkční prádlo a funkční oblečení, které vám zajistí komfortní pohodu a při promoknutí nestudí tolik, jako promoklé džíny nebo tepláky. Navíc je během chvíle opět suché a tím pro nás

Chůzi je možné se věnovat prakticky kdykoli a je pouze na nás, jak zodpovědně se ke svému zdraví postavíme. Vždyť právě chůze je tou nejobyčejnější, finančně a časově nenáročnou pohybovou aktivitou, která má blahodárný vliv nejen na naše dolní končetiny, ale na srdce a celkově na celé naše tělo. Proto se pojďme společně snažit a zkusit 5 x denně vyrazit na 30 minutovou vycházku a dopřát našemu tělu to, na co je od přírody stavěné; na fyzickou aktivitu a především na obyčejnou chůzi. 

Šestý díl seriálu Českého rozhlasu České Budějovice „Návod na zdraví“ uslyšíte ve vysílání už v sobotu 19. prosince v půl třetí odpoledne. Řekneme si, jak si doma můžeme snadno zacvičit s posilovací gumou a ještě jednou se vrátíme ke kaprovi – je přece symbolem Vánoc. Reportáž, video i fotky najdete na www.budejovice.rozhlas.cz  .

 

David Kimmer, výživový poradce

Lukáš Martinek, trenér

Centrum prevence civilizačních chorob Zdravotně sociální fakulty Jihočeské univerzity

Mária Pfeiferová, redaktorka Český rozhlas

MENU

Naše fakulty

Více o našich fakultách