Čtrnáctý díl - sedm pravidel pro pohodové lyžování a proč bychom měli každý den sníst tři mléčné výrobky

Sjezdové lyžování je nejen sportem, který pomůže vaší fyzičce, ale také příjemným relaxem. Můžete se při něm setkat s přáteli, pokochat se přírodou a užít si mnohými tak nenáviděnou zimu. Pro co nejlepší lyžování je ale nutné pamatovat na několik pravidel.

1. Spokojeného lyžaře dělá vhodné oblečení, ve kterém není ani horko, ani zima. Proto volte oděv, který je určen pro sjezdové lyžování. Vždy byste měli mít funkční spodní vrstvu, další vrstvu, která vytvoří tepelný komfort, a konečně vrchní vrstvu. 

2. Nezbytnou součástí výbavy každého lyžaře jsou bezpečnostní prvky. Mozek ani mícha nesrostou jako kost, proto je vždy chraňte přilbou a páteřním pásem. 

3. Alkohol na sjezdovku nepatří! Zhoršuje reakce a zvyšuje riziko vážných úrazů. Při jízdě ze svahu naberete rychlost minimálně 30 kilometrů za hodinu a na sjezdovce vás nechrání žádný airbag jako v autě. Fatální pak může být například srážka s malým dítětem, které vám zničehonic zkříží cestu. 

4. Kvalitní lyžování je možné jen ve správné obuvi. Při nákupu bot je dobré nechat si poradit od odborníků, kteří mají zkušenosti, obecně ale platí, že bota by měla lehce tlačit. V dnešní době už můžete koupit obutí se speciální výstelkou, která se vytvaruje podle vaší nohy. I přesto volte raději menší velikost. 

5. Důležitý je samozřejmě také výběr samotných sjezdových lyží. Začátečníkům se doporučují lyže kratší, pokročilým delší. Podobná pravidla platí i pro šířku lyží, která se pohybuje od 65 milimetrů do 150 milimetrů. Začátečníci, kteří jezdí na upravených sjezdových tratích, by měli volit užší profil lyže, naopak na technickou jízdu v prašanu jsou ideální širší lyže. 

6. Než vyrazíte na sjezdovku, měli byste být prohřátí a rozcvičení. Právě kvůli nedostatečnému rozcvičení dochází velmi často k pádům, a tím ke zbytečným úrazům. 

7. Ať už máte techniku sjezdu jakoukoli, maximálně se soustřeďte na provedení oblouku a také si užijte pocit, že pro sebe děláte mnohem víc, než kdybyste seděli doma u televize. Při trénování sjezdových dovedností, doporučujeme spolupracovat s odborníky, kteří vás naučí prožívat lyžování všemi smysly. Tato investice se skutečně vyplatí. 


Mléčné výrobky se na našem stole měly objevit denně 

Mléčné výrobky jsou součástí naší stravy již po staletí. Patří mezi základní potraviny, které by se na stole měly objevovat několikrát denně. Samotné mléko je pro lidský organismus nepostradatelné už od narození. A rozhodně bychom na něj neměli zapomínat ani v dospělosti.

Mléčné výrobky obsahují velmi kvalitní a dobře stravitelné bílkoviny, které jsou důležité pro fungování buněk a tkání. Dále podporují správnou činnost oběhové soustavy a nervového systému. Tuk, který se v mléčných výrobcích nachází, je také dobře stravitelný a je nejbohatším zdrojem vitaminu A. 

Kromě toho mléčné výrobky obsahují řadu dalších vitaminů a minerálních látek, především vápníku. Ten by měli ve zvýšeném množství konzumovat zejména děti, těhotné a kojící ženy a senioři. Dostatek vápníku slouží jako ochrana před onemocněním kostí, poruchou srážlivosti krve a činnosti ledvin. 

Podle Světové organizace pro zemědělství a výživu bychom měli konzumovat alespoň tři porce mléčných výrobků denně. To znamená například vypít sklenici mléka, sníst jeden malý jogurt a ještě 50 gramů sýru. Rozhodně bychom také neměli opomíjet zakysané mléčné výrobky jako acidofilní mléka nebo kefíry. Všechny tyto potraviny obsahují spoustu látek, které jsou velkým přínosem pro naše zažívání. 

Fotogalerie

 

MENU

Naše fakulty

Více o našich fakultách