Menza JU uspěla v kuchařské soutěži

Tým Jihočeské univerzity uspěl v kuchařské soutěži o nejlepší menzu. Soutěžní klání se konalo 11. října v Praze a zúčastnilo se ho sedm kuchařských týmů z českých, slovenských a německých vysokoškolských menz.

Soutěžní týmy byly dvojčlenné. Menzu JU reprezentoval její vedoucí Petr Tomaschko a kuchař Michal Vávra. Zadání bylo pro všechny soutěžící stejné. Během limitu 4 a půl hodiny měly týmy vypracovat tři chody – první s použitím kapra, druhý s využitím suroviny cous cous a třetí byl dezert, který měl být vyroben s pomocí zakysaného mléčného produktu. Vedle surovin byly dalším kritériem výroby i náklady. Limit pro výrobu jedné porce byl omezen na 40 Kč bez DPH. Každý tým musel vypracovat od každého chodu jednu ukázkovou porci a dále porce pro členy poroty, která měla osm členů a v které mimo jiné zasedl zástupce Asociace kuchařů a cukrářů ČR. Menza JU na soutěži uspěla, za výrobu dezertu si odvezla 3. místo, ve dvou dalších kategoriích obsadila 4. místo.

„Naši účast v soutěži bereme jako zajímavou zkušenost. Je to příležitost, jak se potkat s kolegy z jiných menz a podívat se, jaké nápady mají,“ hodnotí účast na soutěži vedoucí menzy JU Petr Tomaschko.

Soutěž nabídla také doprovodný program, v němž se úspěšně prezentoval další zástupce JU, a to Fakulta rybářství a ochrany vod. Ta účastníkům soutěže představila nejen své výtečné rybí dobroty, ale Ing. Eduard Levý z fakultní prodejny ryb, se zúčastnil kuchařské show Jak zpracovat a kulinářsky upravit kapra na náš jídelní stůl. Zmíněná fakultní prodejna ryb taktéž dodávala pro účastníky kuchařské soutěže vakuově balené filety z kapra.