Ze závěrečné konference mezinárodního projektu UNICREDS

Zástupci Jihočeské univerzity a Krajského úřadu Jihočeského kraje se spolu s delegáty ze šesti evropských regionů sešli ve Finsku na závěrečné pracovní konferenci projektu UNICREDS (University Collaboration in Regional Development Spaces – Rozvoj spolupráce university s regionem). Výsledky z této konference i z celého tříletého projektu, budou prezentovány v říjnu na závěrečném setkání v Cornwallu ve Velké Británii, v sídle koordinátora projektu.

Konference se uskutečnila dne 12. června ve městě Seinäjoki.  Jejím hlavním tématem byla role inovace a jejich využití v rozvoji regionu, především pokud jde o jeho dlouhodobý ekonomický růst. Kromě prezentací finských hostitelů, kteří informovali o svých zkušenostech, pronesl svůj projev i Marc Botman z Generálního ředitelství Evropské komise pro regionální rozvoj. Ve svém projevu se zaměřil především na aktuální problematiku “chytré specializace (smart specialization)”.

Marc Botman vysvětluje: “Chytrá specializace“ znamená odhalení jedinečných možností a potenciálu každého státu a každého regionu, s ohledem na jeho konkurenční výhodu. V rámci „chytré specializace“ je třeba, aby se zainteresovaní partneři sjednotili na tom, v čem je jejich region výjimečný a jak lze této výjimečnosti v  budoucnu co nejlépe využít.  Tato forma strategie  bude podporována z ERDF (Evropský fond pro regionální rozvoj) v příštím programovacím období 2014-2020.

Eva Cudlínová z Jihočeské univerzity řekla, že: “V rámci regionu bude tato forma strategie navržena jako jeden z cílů připravovaného střednědobého plánovacího dokumentu Programu rozvoje kraje na období 2014-2020.

Nicolas Wallet, projektový manažer projektu UNICREDS, řekl: “Toto je naše závěrečná pracovní konference projektu. Každá z našich konferencí měla jiné zaměření, ovšem jejich společným, zastřešujícím tématem bylo zvyšování úrovně zkušeností a znalostní ekonomiky v regionech, které leží na okraji z hlediska geografické polohy i ekonomického rozvoje. Zlepšení podmínek ekonomiky regionu má být dosaženo prostřednictvím partnerství a spolupráce mezi univerzitami, podniky a veřejným sektorem. Konkrétní výsledky a případové studie budou zohledněny v politických doporučeních, která budou předložena Evropské komisi koncem letošního roku. Hlavním cílem těchto doporučení je pomoci ostatním regionům, které se potýkají s podobnými problémy jako regiony v projektu UNICREDS.“

Konference je součástí €2 milionového projektu, který je zaměřen na rozvoj modelu rozvoje regionu, který může být přijat Evropskou komisí. Model je založen na myšlence spolupráce hlavních aktérů rozvoje regionu (univerzit, regionální správy a podnikatelů) s důrazem na roli vzdělání. Projekt UNICREDS (v rámci programu INTERREG IVC) je z velké části financován EU s finančním podílem každého z jeho 15 partnerů. Všechny regiony spojené s projektem UNICREDS mají podobné vlastnosti, jako je vzdálenost od hlavních měst, počet obyvatel a problémy se závislostí na tradičních průmyslových odvětvích.

Více informací naleznete na www.unicreds.eu.

doc. Ing. Eva Cudlínová , CSc.
Ekonomická fakulta JU
 

 

Partneři projektu UNICREDS

1. Cornwallská Rada, Spojené království www.cornwall.gov.uk
2. Společné univerzity v Cornwallu, Spojené království www.cuc.ac.uk
3. Městský úřad Skellefteå, Švédsko www.skelleftea.se
4. Regionální Rada Vasterbottenu, Švédsko www.regionvasterbotten.se
5. Akademi Norr, Švédsko www.akademinorr.se
6. Město Seinäjoki, Finsko www.seinajoki.fi
7. Univerzitní konsorcium Seinäjoki/Tampere, Finsko www.ucs.fi
8. Seinäjoki Technologické Centrum s.r.o., Finsko www.stoy.fi/en
9. Jihočeská univerzita, Česká republika www.jcu.cz
10. Jihočeský krajský úřad, Česká republika www.kraj-jihocesky.cz
11. Ministerstvo pro místní rozvoj a veřejné práce, Bulharsko www.mrrb.government.bg
12. Sofijská univerzita, Bulharsko www.uni-sofia.bg
13. Debrecenská univerzita, Maďarsko www.envm.unideb.hu
14. Krajský úřad Hadju Bihar, Maďarsko www.hbmo.hu
15. Univerzita vysočiny & ostrovů, Spojené království www.uhi.ac.uk