Zdravotně sociální fakulta uspořádala netradiční tábor

Dva týdny tráví děti ve věku od čtyř do patnácti let na Letní výukové základně Zdravotně sociální fakulty JU v Hradcích u Lipí nedaleko Českých Budějovic. Koná se tam letní tábor pro děti s různými zdravotními problémy, především pro děti trpící enurézou a enkoprézou. Jejich onemocnění jim nedávají šanci účastnit se běžných prázdninových programů, takže je tato příležitost velmi cenná. "Ani jedno z dětí, které tu máme, by nemohlo jet na běžný letní tábor. Chceme jim zprostředkovat co nejvíc prázdninových zážitků, byť je to velmi náročné, protože každému se musíme individuálně věnovat. Ze všeho, co spolu zvládneme, máme pokaždé obrovskou radost," shrnula vedoucí tábora PhDr. Jana Samková, Ph.D.  

Pětadvacet dětí je rozděleno do tří týmů: Trosečníci, Vítězové a Piráti. Každé družstvo má svoji vlajku, která zdobí areál tábora, jejich zmenšené varianty dokonce vlají na hrádku Dívčí Kámen. Tam se táborníci vydali pěšky z Třísova, kam dojeli vlakem. Blízkost železniční zastávky patří k výhodám tábora v Hradcích, takže se mohli výletníci další den podívat i do Českého Krumlova. Tam měli rozdělené úkoly: jedna skupina vyprávěla o historii města, druhá seznámila ostatní s dějinami hradu a třetí prováděla zámeckým parkem s otáčivým hledištěm. Pestrý je i program přímo v areálu, kde se už konal karneval, diskotéka, na exkurzi přijeli záchranáři a děti viděly také ukázky canisterapie. "Největší odměnou je, když k nám večer telefonují rodiče a jsou udiveni a nadšeni tím, co všechno s jejich dětmi zvládáme," dodala dr. Samková. Pravidelnou součástí programu je i rehabilitace s cílem osvojit si celou sestavu cviků, ve které by děti mohly a měly pokračovat pak i doma.

Projekt je podpořený dotací Ministerstva zdravotnictví České republiky, a to Programem vyrovnávání příležitostí pro občany se zdravotním postižením. Hlavním garantem projektu je prof. MUDr. Miloš Velemínský, podle něhož je tento tábor cenný hlavně tím, že umožňuje prožít čas ve společnosti dětí se stejným či obdobným problémem, aniž by tento problém byl zveličován či odsuzován a jeho nositel degradován. Organizaci tábora zajišťují pracovníci a studenti ZSF spolu se studentkami Pedagogické fakulty