Univerzita se zařadila mezi světovou elitu

Mezi prestižní světovou vědeckou skupinu bylo na dubnovém zasedání arktické komise v Montrealu přijato jednohlasně Centrum polární ekologie Přírodovědecké fakulty Jihočeské univerzity v Českých Budějovicích. Odborníci to považují za nebývalý úspěch.

Skupina totiž koordinuje dlouhodobý vědecký výzkum a vysokoškolské vzdělávání v Arktidě v oborech polární vědy. Jihočeská univerzita (JU), která se tímto zařadila mezi světovou vědeckou elitu, tady bude reprezentovat Českou republiku.
„Jde o historicky významnou událost nejen v rámci univerzity, ale i Česka,“ řekla novinářům na tiskové konferenci mluvčí JU Hana Bumbová. Členství vnímá rektor JU Libor Grubhoffer jako ocenění českých, potažmo československých vědců v polárním výzkumu.
„Dopadů na univerzitu bude hned několik. Rozšíří se možnosti mezinárodní spolupráce, studenti se budou moci zapojit do nově vznikajícího programu polární ekologie,“ řekl Právu Grubhoffer.
Tento obor by mohl být společný do budoucna s innsbruckou univerzitou v Rakousku. Centrum polární ekologie provádí výzkum na Svalbardu, neboli Špicberkách. „Poslední dva roky usilujeme o zřízení výzkumné stanice. Nyní vyjednáváme s Norskem o lokalitě a technickém řešení,“ sdělil vedoucí Centra polární ekologie Josef Elster. Nyní mají vědci a studenti na Svalbardu k dispozici dva kontejnery. Jeden slouží k bydlení a má šest lůžek, druhý poskytuje zázemí. Využívají i pronajatou ruskou loveckou chatu.
„Pro nás je nejdůležitější letní období. V Arktidě pracujeme od poloviny června do konce září, kdy je polární léto. Pokud budeme mít k dispozici stanici, která nabídne lepší podmínky, je možné rozvíjeti ty vědní obory, které potřebují celoroční provoz,“ sdělil Právu Elster.
Výzkum v Arktidě nemá k České republice až tak daleko, jak by se mohlo na první pohled zdát. „Na konci poslední doby ledové, před 10 či 12 tisíc lety, v české kotlině panovaly podobné podmínky jako dnes na Svalbardu. Díky výsledkům, které tam získáváme, můžeme popisovat podmínky, které u nás panovaly. Pomáháme tak k pochopení i české přírody,“ dodal Elster.
Další expedice vyrazí na Svalbard koncem června. Z 200 přihlášených studentů vybrali 26.

***
Regionální mutace| 10.05.2012 Právo - jihozápadní Čechy, J. Falout