Účastníci druhého Letního tábora s Přírodovědou se vypravili na expedici Tepui

Ve dnech 3. až 15. srpna se uskutečnil druhý ročník Letního tábora s Přírodovědou. Dvacet sedm účastníků se tentokrát vypravilo na expedici Tepui, v průběhu které výborně zvládali nevypočitatelné počasí a neohroženě postupovali směrem ke stolové hoře.

V prvním týdnu si účastnící vyzkoušeli např. archeobotaniku a algologii, úlohu z genetiky, vyslechli si zajímavé přednášky z parazitologie a mohli si vyzkoušet pitvu laboratorní myši. Zajímavá byla také barevná chromatografie a entomologická hra. Závěr prvního úterního dne pak vyplnilo povídání o dobrodružství badatelů na Papui.

Napínavá byla také celotáborová hra. Účastníci expedice jednou v noci zahlédli tanec divokých kmenů a druhý den ráno na témže místě nalezli rituální obětiště s několika tajemnými artefakty. K těm pak zkusili vyrobit repliky a směnit je s nebezpečnými jihoamerickými překupníky za expediční peníze – Polívary.

Víkend zahájili malí táborníci pátečním výletem na nedalekou zříceninu hradu Dívčí kámen. Cesta byla veselá a plná her. A protože jim počasí přálo, došlo i na koupání v nedaleké Vltavě. V sobotu a neděli opět pokračoval odborný program a celotáborová hra. Děti pronikly do světa botaniky, ornitologie a do nočního života netopýrů. Na vlastní kůži si ozkoušely, jak těžká je orientace v terénu pouze na základě sluchu.

Pondělí 11. srpna trávili účastníci „pod střechou“, a to Přírodovědecké fakulty JU. Dopoledne si děti prohlédly chovy, včetně unikátního chovu afrických podzemníků – rypošů. Odpoledne bylo ve znamení fyziky. Pracovníci z Ústavu aplikované fyziky a biofyziky připravili veselý program z akustiky a zajímavé pokusy z optiky.

Závěrečné dny druhého ročníku Tábora s Přírodovědou se nesly v duchu posledního odborného programu – „půdařiny“. Celá expedice se vypravila na prohlídku zajímavých botanických sbírek do Třeboně a ve čtvrtek děti dobývaly nedaleký vrchol, kde vítězný tým objevil bájného hada. Expedice hledala svou cestu pomocí GPS a těsně pod vrcholem musela překonávat nástrahy domorodců a much, které roznáší spavou nemoc. Po návratu expedice do tábora se rozhořel slavností oheň a všechny týmy byly odměněny za své dvoutýdenní úsilí sladkou odměnou.

Text: Eva Kalmíková