Studenti Pedagogické fakulty uspěli na celostátní interpretační soutěži v Ostravě

V neděli 15. 6. skončila koncertem vítězů na Pedagogické fakultě Ostravské univerzity celostátní interpretační soutěž pedagogických fakult ve hře na hudební nástroje, resp. v sólovém zpěvu. Soutěž byla tradičně rozdělena do dvou kvalitativně odlišných kategorií zohledňujících předchozí míru uměleckého vzdělání. Do první kategorie byli zahrnuti všichni studenti, kteří jsou maturanty či absolventy konzervatoří nebo studují na pedagogických fakultách specializované nástrojové či pěvecké obory, v druhé pak všichni ostatní bez předchozího uměleckého vzdělání, tedy většinou absolventi základních uměleckých škol, studující dvouoborové studium v kombinaci s hudební výchovou, ale i mimo ni.

V letošním ročníku bylo záměrem PF JU vyslat do soutěže 3 účastníky, z nichž nakonec jeli pouze dva, neboť třetí si týden před soutěží narazila zápěstí pádem z kola, čímž byla pro letošní ročník samovolně vyřazena. Nepříjemné to bylo o to více, neboť měla být zároveň klavírní doprovazečkou houslisty Vítka Morávka, absolventa plzeňské konzervatoře, studujícího na PF JU v prvém ročníku obor Učitelství pro 1. stupeň ZŠ. Prakticky den před soutěží se ujala jeho nesnadných doprovodů Taťána Konopleva, druhá z vysílaných soutěžících do kategorie I. oboru hra na klavír a v současné době končící bakalářský stupeň jednooborového studia Hra na nástroj nebo zpěv se zaměřením na vzdělávání.

Už květnový koncert v aule JU prokázal, že studenti nepojedou do Ostravy bez šancí, což nakonec průběh a výsledky soutěže potvrdily. Vítek Morávek i Taťána Konopleva shodně obsadili každý ve své kategorii 2. místo!

Studenti byli svými učiteli dobře připraveni, nicméně interpretační soutěž, jako každá jiná soutěž, spočívá mimo jiné v momentální dispozici a schopnosti podat soustředěný a přesvědčivý výkon, pokud možno neovlivněný nahodilostí rozlosovaného pořadí. O to větší radost mohlo přinést oběma našim účastníkům závěrečné oznámení výsledků soutěže.


Upřímně jim blahopřejeme a děkujeme za vzornou reprezentaci naší almy mater!