Rakouský velvyslanec a rektor JU podepsali dohodu o fungování Rakouské knihovny v Č. Budějovicích

Velvyslanec Rakouské republiky Ferdinand Trauttmansdorff, vyslanec Ministerstva pro evropské a mezinárodní záležitosti rakouské republiky Martin Eichtinger a rektor Jihočeské univerzity prof. Libor Grubhoffer podepsali 10. 7. v Českých Budějovicích v Akademické knihovně Jihočeské univerzity dohodu, která zaštiťuje fungování Rakouské knihovny v Českých Budějovicích. Aktu se účastnili zástupci Ústavu germanistiky FF JU, katedry germanistiky PF JU, zástuci Rakouského kulturního fóra v Praze i rakouského ministerstva zahraničí.

*Rakouské knihovny zprostředkovávají v celém světě veřejnosti rakouskou literaturu a informace o Rakousku.

*Rakouské knihovny zřizuje a podporuje rakouské Ministerstvo pro evropské a mezinárodní záležitosti po dohodě s příslušnou institucí české strany.

*Fond Rakouské knihovny je zaměřen na knihy rakouských autorů a literatury o těchto autorech, knihy se zaměřením na Rakousko, jeho dějiny, kulturu, současnost a odborné publikace rakouských autorů z oblasti dějin literatury, psychologie, filozofie, přírodních věd atd. Součástí fondu jsou také periodika. Knihovna je přístupná široké veřejnosti.

Během slavnostního aktu vystoupil výrazný současný rakouský spisovatel českého původu Michael Stavarič.

Autor beletrie a literatury pro děti se zajímavým osobním příběhem nabízí možnost zajímavého srovnání české a rakouské povahy, neobvyklý pohled na česko-rakouské vztahy a komentář současnosti. Umělec s českým původem píše v německém jazyce a překládá z češtiny a slovenštiny.

Dr. Phil. Zdeněk Pecka, Pedagogická fakulta, katedra germanistiky

12. 7. 2012