Jihočeská univerzita zřídila post kancléře

Vedení Jihočeské univerzity bylo od 1. září 2012 posíleno o post kancléře. Historicky prvním kancléřem byl jmenován Ing. Ivan Hájek.

"Většina veřejných vysokých škol v České republice již funkci kancléře zavedla. Ukazuje se totiž stále více, zejména v souvislosti se zvyšujícími se nároky na ekonomickou agendu (mimo jiné  v souvislosti s čerpáním prostředků EU a investičním rozvojem univerzity), že dosavadní praxe spojených organizačních a ekonomických agend v povinnostech kvestorky je nadále neudržitelná," objasňuje motivaci ke zřízení nového postu ve vedení univerzity rektor JU prof. Libor Grubhoffer.

Kancléř bude řídit a koordinovat administrativní a organizační složky činnosti rektorátu JU včetně oblasti public relations, fundraisingu, právních služeb včetně pracovního a obchodního práva a dalších oblastí administrativy, řízení a organizace rektorátu a univerzity (např. nový organizační řád, spolupráce na tvorbě nového mzdového předpisu, kolektivní smlouva atd.).

Jedním z prvních úkolů kancléře, na který bude věnován zvláštní důraz, bude zlepšení efektivity a racionalizace administrativních činností rektorátů s využitím poznatků procesní analýzy JU od společnosti Delloite.

Cílem činnosti kancléře bude, v těsné spolupráci s kvestorkou a s akademickým vedením univerzity, nastavit co nejlépe fungující služby rektorátu pro fakulty a další součásti univerzity. Druhá, neméně závažná oblast činností nově ustaveného kancléře bude vycházet z jeho výrazných manažerských zkušeností a soustředit se na strategický rozvoj univerzity v přesahu na jednotlivé fakulty a další součásti.

"Ing. Ivan Hájek přichází do akademického prostředí univerzity s mimořádně cennými organizačními a řídícími zkušenostmi ze soukromé průmyslové sféry. Popřejme panu kancléři hodně zdaru v jeho práci. Vedení univerzity si slibuje od tohoto počinu výrazné zlepšení služeb rektorátu fakultám a celé univerzitě, jakož i podmínek pro hledání strategických řešení dalšího rozvoje Jihočeské univerzity v Českých Budějovicích ve složitých ekonomických a demografických podmínkách," dodává rektor prof. L. Grubhoffer.