Čestný doktorát Jihočeské univerzity převzal významný filozof prof. Stanislav Sousedík

Na slavnostním zasedání Vědecké rady Jihočeské univerzity, které se uskutečnilo ve středu 23. 5. 2012 v obřadní síni českobudějovické radnice, byla udělena prof. Stanislavu Sousedíkovi čestná vědecká hodnost doctor honoris causa (dr. h. c.).

Prof. Stanislav Sousedík patří k nejvýznamnějším českým filozofům druhé poloviny dvacátého století. Zaměřuje se na dějiny české novověké filozofie a v systematické oblasti na komunikaci scholastické filozofie s analytickou filozofií. Přestože v dobách komunismu byly jeho možnosti badatelské práce velmi omezené, dokázal i v tomto období dosáhnout výsledků, které svým významem překročily národní úroveň a staly se známými a citovanými i v mezinárodním kontextu. (...)

Po roce 1989 získal Stanislav Sousedík velmi rychle habilitaci a profesuru a stal se členem profesorského sboru Filozofické fakulty Univerzity Karlovy. Poté přešel na místo vedoucího katedry filosofie na Katolické teologické fakultě UK, kde působí (už pouze badatelsky) dodnes. V období 90. let vytvořil prof. Sousedík základ (lze-li to tak říci) české školy analytické scholastiky, tedy směru, který se snaží navázat scholastickou tradici na současný analyticko-filozofický proud. V tomto období se také zformovala skupina jeho doktorandů, která se od té doby již několikrát obměnila. Řada z jeho bývalých žáků dnes patří mezi tak či onak významné mladší badatelské osobnosti v oblasti analytické filosofie a scholastiky. (...)

Tato badatelská skupina v posledních deseti letech dosáhla některých významných badatelských i organizačních úspěchů, za nimiž stál prof. Sousedík jako spiritus agens nebo jako inspirátor. Příkladem je založení časopisu Studia Neoaristotelica vydávaného Teologickou fakultou JU, jehož byl v prvním období šéfredaktorem. Za 6 let své existence se tento časopis stal známým i v zahraničí a v současnosti se připravuje jeho plná internacionalizace. (...)

Několik žáků prof. Sousedíka patří ke katedře filosofie a religionistiky Teologické fakulty JU, zde se také vydává zmiňovaný časopis Studia Neoaristotelica. Prof. Sousedík působil v letech 2002-2005 ve vědecké radě Teologické fakulty JU a před několika lety se stal členem společné výzkumné skupiny Teologické fakulty JU a Filosofického ústavu AV ČR v Praze zaměřené právě na oblast post-středověké scholastiky, která také patří k plodům práce jím založené badatelské školy, která právě na naší fakultě našla své pevné místo.

Ze sdělení doc. Tomáše Machuly, Ph.D., Th.D., děkana Teologické fakulty JU

*****

Za dobu své existence udělila Jihočeská univerzita dvacet čestných doktorátů. Poslední předchozí čestný doktorát převzal v listopadu 2010 světově uznávaný historik prof. Dr. Jean Bérenger.

Foto ze slavnostního zasedání Vědecké rady JU (foto V. Pancer), kompletní fotogalerii si můžete prohlédnout zde.

Slavnostní zasedání Vědecké rady JU se uskutečnilo v obřadním sále českobudějovické radnice

Doc. T. Machula, děkan Teologické fakulty JU, přednesl odůvodnění návrhu na udělení čestné vědecké hodnosti doctor honoris causa

Prof. S. Sousedík s rektorem Jihočeské univerzity prof. L. Grubhofferem

Po skončení obřadu blahopřeje prof. S. Sousedíkovi děkan Filozofické fakulty JU prof. V. Papoušek