Humanoidi opět pobavili

Užít si zábavu, poznat něco nového, zasoutěžit si, ale hlavně si vychutnat příjemnou atmosféru. To je společný cíl akce, kterou 16. dubna opět po roce uspořádali studenti Filozofické fakulty. Akce byla volně přístupná, vítáni byli  všichni - studenti  a zaměstnanci univerzity, ale i široká veřejnost. Celé odpoledne bylo nabito zajímavým programem, který si připravily jednotlivé ústavy fakulty. Akce probíhala jak v učebnách, tak i venku v kampusu, na dohled budovy fakulty. Studenti na čas konání akce „přebudovali“ učebny například na kavárnu, ateliér, archiv nebo kino.

Ústav romanistiky „otevřel“ kavárnu, kde bylo možné ochutnat italské, španělské a francouzské speciality, jako v pravé kavárně bylo možné zaposlouchat se do živé hudby nebo si zahrát typickou italskou karetní hru briscola. Studenti Ústavu estetiky a dějin umění připravili zajímavou výstavu fotografií živých obrazů Pašijí a zvali do ateliéru akční malby. Na Ústavu česko-německých areálových studií a germanistiky bylo možné zhlédnout film o němčině, který natočili sami studenti, ti hravější se zapojili do vědomostní soutěže, která prověřila jejich znalosti z prostředí ČR a německy mluvících zemí. „Nejhladovější“ se mohli zúčastnit soutěže v pojídání bavorských klobásek. Studenti Ústavu archivnictví měli pracovní program. V archivu „řádil“ fantom, který vymazal jména z nobilitačních listin a poničil jednotlivé erby. Za pomoci pilných návštěvníků se podařilo vše dát do původního stavu. Ústav anglistiky provedl anglickou a americkou literaturou, představil více či méně známá díla. Nechyběla také ochutnávka místních dobrot.

 Do doby raného středověku návštěvníky zavedli archeologové. Věrni práci v terénu vybudovali na louce mezi akademickou knihovnou a kolejemi stanoviště, kde v dobovém oblečení přibližovali období raného středověku – k vidění byly ukázky rozdělávání ohně křesadlem a výroby textilu, zájemci si mohli vyzkoušet lukostřelbu nebo středověkou kuchyni. Na ochutnání byla jáhlová kaše, vařený hrách, pohanková kaše s houbami nebo pšeničné placky, vše připravené na ohni.  

Pozdnější dopoledne bylo věnováno hudebnímu programu. Nejdříve foyer fakulty rozpohyboval raper Šimon Felenda, kterého vystřídali skvělí hudebníci z kapely Mustang Bluesride.