Ceny rektora za prestižní vědeckou publikaci uděleny

Studie o problémech diskutovaných v barokní metafyzice a tvůrčí interpretace dosavadních znalostí biologie mikrosporidií - to jsou dvě publikace oceněné Cenou rektora za prestižní vědeckou publikaci. Výsledky každoročního hodnocení významných publikací autorů z Jihočeské univerzity byly slavnostně vyhlášeny na zasedání Vědecké rady JU dne 24. 4. 2014.

Kniha Ens rationis from Suárez to Caramuel: A Study in Scholasticism of the Baroque Era, vydaná v prestižním americkém nakladatelství, shrnuje několikaletou práci Daniela Novotného z Teologické fakulty JU na tématu úzce souvisejícím s problémy diskutovanými v barokní metafyzice. Autor se v knize zabývá především kontroverzními tématy filozofie španělského jezuity Francisca Suáreze a jeho vlivu na filozofii a teologii sedmnáctého století. V druhé části knihy se autor zabývá relevantními texty dalších vynikajících filozofů této doby. Kniha získala velký ohlas, což lze dokumentovat i několika pozitivními recenzemi vydanými v zahraničí.

Rektor Libor Grubhoffer gratuluje autorovi oceněné knihy Danielu Novotnému

Druhou oceněnou studii Microsporidia and „The Art of Living Together“ napsali Julius Lukeš a Jiří Vávra. Publikace shrnuje dosavadní znalosti biologie mikrosporidií a snaží je tvůrčím způsobem interpretovat. Zároveň do nich vnáší osobní a často nepublikované údaje získané jejími autory v průběhu dlouholeté práce s těmito organizmy. Mikrosporidie patří mezi tradiční výzkumnou oblast české parazitologie, kde figurují jména světových zoologů a parazitologů. Práce je tak do určité míry tributem historii čs. parazitologie a zároveň poutavou formou seznamuje s výsledky minulého i současného výzkumu probíhajícího na akademických pracovištích v Českých Budějovicích.

Autorský tým druhé oceněné knihy (zprava) prof. Jiří Vávra a prof. Julius Lukeš

Na zasedání Vědecké rady byl také předán diplom nově jmenovanému docentu Jihočeské univerzity. Je jím doc. Mgr. Michal Opatrný, Dr. theol., z Teologické fakulty JU, který byl s účinností od 1. prosince 2013 jmenován docentem pro obor „Teologie“ a obhájil habilitační práci na téma „Sociální práce jako znamení času. K významu a přínosu sociální práce pro teologii a církev“.

Nově jmenovaný docent Michal Opatrný přebírá jmenovací diplom