Arktický projekt Přírodovědecké fakulty - druhá zpráva z letošní expedice na Špicberky

Druhá část letošní expedice Petuniabukta 2010 byla svým obsazením spíše komorní, zúčastnili se jí botanička Jitka Klimešová (Botanický ústav AV ČR, v.v.i.), rostlinný fyziolog Peter Vaczi (MU Brno) a fotograf a biolog Alexandr Pospěch (JU České Budějovice). Kromě obvyklých povinností, jako je kontrola meteorologických staniček a péče o stanici, měl každý z účastníků také svůj odborný program.

Jitka Klimešová se tento rok zaměřila na výzkum životního cyklu poloparazitických rostlin, dvou druhů všivců Pedicularis hirsuta a Pedicularis dasyantha. Ukázalo se, že zatímco P. hirsuta se vyskytuje na vlhčích a lépe sněhem chráněných místech společně s vrbou polární, druh P. dasyantha dává přednost místům sušším, charakterizovaných výskytem dryádky osmiplátečné. Oba druhy mohou kvést několikrát za život a mají květenství založeno už předcházející vegetační sezónu. Kořeny, které zajišťují připojení k hostitelské rostlině, která dodává všivcům vodu a v ní rozpuštěné minerální látky, jsou křehké a vlivem mrazových pochodů v půdě jsou snadno narušeny. Díky velké regenerační schopnosti jsou však schopné spojení s hostitelskou rostlinou zase obnovit.

Peter Váczi využil svůj krátký pobyt k řešení některých metodických problémů měření fotosyntetické aktivity rostlin a lišejníků pomocí indukované fluorescence chlorofylu. Navázal také na sérii měření denních cyklů fotosyntetické aktivity, které probíhaly na lokalitě již v minulém roce a jsou zaměřeny na vrbu polární, dryádku osmiplátečnou, silenku bezlodyžnou a lišejníky z rodu Umbilicaria.

Alexandr Pospěch, který zůstává na Svalbardu až do konce letošní expedice začal s fotografováním živočichů a nashromáždil zatím úctyhodný soubor fotografií zachycujících chování ptáků a jejich mláďat na mořském pobřeží.

Odkaz: První zpráva z arktické expedice (12. 8. 2010)

doc. RNDr. Jitka Klimešová, CSc., 27. 8. 2010

OVV, 30. 8. 2010